De første cairn terrierene i Skandinavia

Nå har vi lært litt om opphavet til cairn terrieren, men når kom egentlig den første cairn terrieren til Norge? Og hva med Sverige og Danmark? I dette kapitlet får du svar på disse spørsmålene.

Denne siden er en del av bokprosjektet Cairn i Norge. Om du finner feil eller mangler, vær så snill å kontakt oss!

Danmark

Danmark

Den første cairn terrier som ble stambokført i Danmark var Jack, eller Fergus of Penshurst som han egentlig het. Han ble importert fra England i 1924. Kennel Schæffergaarden oppdrettet det første kull med valper som ble stambokført i Danmark. Foreldrene var etter Harviestoun Brigand.

En av de første danske championer, Gloster Jack i 1935, ble oppdrettet av “Fru kgl. Operasanger” Gunder Knudsen. Men den aller første utstillingschampion fikk fru Grethe Glad i 1930 med Kim of Holt, som hun hadde importert fra England.

I den tidligste fasen av cairn terrierens historie i Norge, ble det importert en rekke hunder fra Danmark. Dette var hovedsakelig hunder fra kennelene Shæffergaarden, Bonnie-Gullow og Hildeberga. Etter hvert ble dog denne importen mer beskjeden, og innflytelsen fra Danmark på norsk oppdrett har totalt sett vært relativt liten.

Den eneste danske kennelen med bidrag av noe omfang, er kennel Tjep. Jette og Jarno Corneliussen kjøpte sin første cairn, Dancairn Tjep, i 1974. De hadde ikke tenkt å bruke ham i utstilling eller oppdrett, men han viste seg å bli en av de mestvinnende cairn terriere i Danmark noensinne!

Sverige

Sverige

I 1924 kom også den første cairn terrier til Sverige. Det var grevinne Blanche Bonde på Tjolöholm som importerte tispa Tincy of Gleidmir fra Storbritannia. Grevinnen drev siden avl under kennelnavnet av Tjolö. Hun var relativt ensom i oppdrett av cairn helt frem til 1940-tallet.

En av de aller viktigste oppdretterene i Sverige gjennom tidene, er Karen Schmidt. Hun startet oppdrett av cairn på 1960-tallet, under kennelnavnet Snorrehus. Hunder fra dette oppdrettet har vært svært viktige for det norske cairn-oppdrettet, både gjennom direkte importer av Snorrehus-hunder, og gjennom andre svenske oppdrettere som har benyttet Snorrehus-linjer.

Importer fra Sverige har vært viktige for norsk oppdrett av cairn terriere helt frem til våre dager, og det er mange flere enn Snorrehus som fortjener å nevnes her.

På 1970-tallet begynte Maud Montgomery-Bjurhult oppdrett av cairn terrier, med kennelnavnet Sarimont. Det blir hevdet at hun var en av de viktigste pådriverene til en ?fornying? av rasen, som på det tidspunktet tenderte mot å bli stadig lavere og tyngre.

Kennel Hjoohoo drives av Elisabeth Theodorsson, og ble startet 1975. Hun kjøpte da Sarimont Savannah, og alle Hjohoo-hunder kan spores tilbake til denne hunden. Det har blitt importert en rekke avlshunder fra Hjoohoo til Norge, og følgelig er påvirkningen fra nettopp Sarimont Savannah betydelig i norsk oppdrett.

Krister Ohlander fikk sin første cairn terrier, Sarimont Sombrero, i 1987. Med god starthjelp fra Maud Montgomery-Bjurhult, etablerte kennel Rottriver seg etter hvert som en av de aller mest suksessfulle oppdrettene i Skandinavia gjennom alle tider. Rottrivers-hunder har hatt en svært betydelig innflytelse på norsk cairn-oppdrett i de senere årene.

Av andre svenske kenneler som har levert importer til Norge, kan også nevnes: Tribuns, Raskens, Hellebäckens, Skorpionen, Stenröset, Skean-Dhu, Toll og Kullehus.

I en større svensk undersøkelse som ble gjort rundt 2003, kom man til at svensk cairn-avl i hovedsak bygger på to hannhund-linjer. Dette er hundene Daleacre Jeroska og Toptwig Tilden. Siden svensk oppdrett har hatt en del innflytelse på cairn-oppdrett i Norge, er det sterke innslag av linjene fra disse to hundene her i landet også.

Norge

Norge

I Norge hang vi litt etter våre skandinaviske naboland, og de første cairn terrierne i Norge kom fra Danmark i 1929. Det var kullsøsknene Schæffergaardens Roby og Schæffergaardens Toby, og de ble kjøpt av henholdsvis H. Nielsen (Vestre Aker) og O. Sættem (Oslo).

De aller første stambokførte cairn terriere som var av norsk oppdrett, ble født i 1930. H. Nielsen var oppdretter av disse hundene.

I 1941, tolv år etter at de første cairn terrierene kom til Norge, fikk vi den første norsk-eide cairn som ble utstillingschampion. Dette var den engelske importen Jonson of Overy, som var eid av Hans Børresen (Oslo).

I det neste kapitlet får du vite mer om disse hundene og oppdretterene.