Han eller tispe?

Hei.
Har planer om å anskaffe Cairn. Har erfaring med en hanhund fra barndomshjemmet og en tispe som jeg hadde som voksen. Begge flotte hunder fra Maudee's ( født 1970 og 1983). Den første fikk ikke så god trening i lydighet og ellers nok mental utfordring og ble litt utfordrende disiplinært. Tispen jeg hadde som voksen trente jeg mye med og det ble en strålende fornøyd og rolig hund.
Har litt ubevisst tenkt at tisper er de som enklest tilpasser seg og lærer ting. Det har jeg jo egentlig ikke belegg for å mene.
Blir veldig glad for synspunkter og andres erfaringer.

Hanhund eller tispe

Åsas bilde

Jeg er svak for hanhundene, og ville helt klart gått for hanne dersom jeg skulle skaffet meg cairn på nytt. Jeg hadde en fantastisk gutt som var stødig og trygg i forhold til omverdenen, og som dessuten var veldig motivert for trening. Dersom man er flink med sosialisering, miljøtrening og dessuten nøye på å unngå å sette valpen i situasjoner der den tyr til uønsket atferd (knurring, bjeffing mot mennesker/andre hunder osv) tror jeg man kan lykkes godt med begge kjønn.

Jeg anser det som en selvfølge at en bruker belønningsbasert trening og oppdragelse av hunder i dag, og mener at dette er spesielt viktig med såpass meningssterke individer som de fleste cairn'er er. Når du spiller på lag med en cairn, får du så utrolig mye igjen.

Når det gjelder hvor mottakelig de ulike kjønnene er for trening, er det store forskjeller. Noen tisper kan bli ufokuserte før, under og etter løpetid, mens hanner jo kan blokkere ut omverdenen når tisper i nærheten har løpetid. Dersom det er trenbarhet du er ute etter, tror jeg det ville være mest fruktbart å snakke med ulike oppdrettere om hvilke mentale egenskaper de vektlegger i avlen. Jeg tror dette kan ha vel så mye å si for hvordan hunden utvikler seg som kjønnet.