Tispe klar til avl

Jeg har en tispe som er klar for avl, det jeg lurer på er om det er noen der ute som vet hvor jeg kan skaffe tispa mi en hannhund? Har prøvd finn.no men har ikke fått noe respons.. Jeg har prøvd å gå inn på NTK sin side, men jeg finner ingen ting der heller....

Jeg lurer også å om det er noen som har erfaring med å ha valper på cairn? Dette blir mitt og hunden min sitt første kull, så jeg vil hjerne har litt informasjon og ting som er vanlig hos cairn som jeg må være obs på..

Mvh Emmeline :-)

"Tispe klar til avl..."

lisbeths bilde

Hei
Før du går til det skritt at du setter valper på tispen din, så er det en god del ting du bør tenke nøye igjennom.
For det første, hvorfor ønsker du å sette valper på tispen din? Er tispen din av såpass god kvalitet helhetlig, at hun kan tilføre rasen noe positivt? Har hun vært stilt på utstilling og blitt kvalitetsbedømt slik at hun tilfredsstiller rasens minstekrav for avl? Har du nok kunnskap om linjer og rasen generelt, kan trimme pelsen og veilede valpekjøpere når den tid kommer? Har du tid og økonomi til å starte oppdrett?
Å være oppdretter er et ansvarsfylt og krevende arbeid- selv om du bare har ett kull, det er mye du må sette deg inn i…og du bør ha dyktige oppdrettere i bakhånd som kan veilede deg på rett vei.
Å søke etter en hannhund på finn.no – som passer din tispe eksteriørmessig og linjemessig- er IKKE den riktige veien å gå.... Det er altfor mange som “tar for lett” på dette med avl og setter valper til verden uten den kunnskap som kreves.

Vedlegger en link som omhandler emnet.

http://www.agria.no/hund/artikkel/hundeoppdrett—slitsomt-men-herlig

Håper du fikk noen gode og nyttige råd på veien her- lykke til.

Hei. Jeg har tenkt mye frem

Emmelines bilde

Hei.
Jeg har tenkt mye frem og tilbake om jeg vil sette valper på henne, jeg har tenkt på alt fra hvordan jeg skal finne den rette hannhunden til oppfølging av valpe kjøperen. Jeg har også lest mye på nette om dette og jeg har lest et par bøker, jeg har eks. lest boken som heter ''valping, drektighet og paring''. I denne boken får jeg mye informasjon om når jeg starte å tenke på å ha valper og til når valpene skal ha nye hjem.

Det å søk etter han hund på finn.no er ikke det aller beste, men som sakt så vet jeg ikke andre plasser hvor jeg kan finne en han hund derfor lagte jeg dette oppslaget her. Så hvis noen vet andre plasser jeg kan søke etter han hund setter jeg stor pris på det :-D

Tusen takk for linken, jeg har ikke lest akkurat den men det som sto der har jeg lest på andre sider. Og ellers takk for du tok deg tid til å skrive et svar til meg :-)

Det står mange viktige

lisbeths bilde

Det står mange viktige poeng i den vedlagte linken du bør lese – bl.a. at du bør ha en dyktig oppdretter i ryggen som kan veilede deg… Hva med din egen oppdretter? Denne bør også kunne være behjelpelig med å finne en hanne som matcher tispen din, både mentalt, helsemessig, linjemessig og eksteriørt… – etter at tispen oppfyller de anbefalinger og krav som Norsk Kennel Klub, Norsk Terrier Klub og Cairn Terrier Klubben har satt selvsagt. Se på Cairn Terrier Klubbens hjemmeside- der er det også en oversikt over oppdrettere av rasen, og mange har hanner disponible til avl…men de setter selvsagt krav til at tispen stiller til de krav som gjelder. En hannhundeier har et like stort ansvar som tispeeier når det gjelder avl.

http://www.agria.no/hund/artikkel/hundeoppdrett—slitsomt-men-herlig

Jeg kjøpte tispen min hos

Emmelines bilde

Jeg kjøpte tispen min hos en ''privat'' oppdretter, altså hun hadde ingen oppdretter navn eller hadde menge hunder. Hun ville bare ha et valpe kull for å se hvordan det var og eventuelt starte oppdrett. Jeg ville egentlig kjøpe en valp fra oppdretter, men akkurat i den tiden når det passet best for meg å ha en liten valp av rasen cairn så var de bare hun som hadde i Rogaland/ Hordaland og i Agder (både vest og aust). Men de var et godt forslag og komme med at jeg kan snakke med henne om hun vet om noen, tusen takk :) Jeg skal ta kontakt med henne for å høre om hun vet om noen.