Endelig ferdig med instruktørutdannelse hos Oslo Hundeskole!

Jeg har holdt på med lydighet og kurs i mange varianter tidligere, og konkurrerte en del med Bearded Collien min Dario den gang han (og jeg…) var ung og sprek. Dario mistet vi forøvrig i 2002, så det er virkelig en stund siden jeg var aktiv på den fronten. Det har stort sett gått i utstilling og noen agilitykurs e.D (etter Dario).

På Hamar-utstillingen i 2007 traff jeg tilfeldigvis på Odd Jøran Eide som sto på stand for Oslo Hundeskole i Vikingeskipet under utstillingen. Jeg ble utrolig fascinert over hans engasjement og hans tanker rundt dette med å trene hund. Jeg plukket med meg en del brosjyrer, og vi avtalte at jeg skulle ta kontakt når hverdagen var tilbake.

Jeg var denne gang på Hamar uten hund (!), og hadde mye tid til å gå rundt og snoke og snakke med folk, hvilket var en helt ny opplevelse. Dette er jo noe man gjerne skulle hatt sjansen til på store utstillinger, men vanligvis så blir det med tanken. Derfor var det så kjekt å oppdage den ”ivrige” bergenseren Odd Jøran, han høres ganske tydelig fra rimelig god avstand kan man si, akkurat som de fleste andre bergensere! Unntatt i Bergen, selvfølgelig.

Jeg tok kontakt med Odd Jøran og Oslo Hundeskole uken etter Hamar, og vi avtalte at jeg i første omgang skulle delta på kurs for å føle litt på kroppen hva Oslo Hundeskole står for. Jeg fikk bare vært med et par ganger på det kurset før Anton og de andre hundene i huset fikk kennelhoste, en gave Bertha tok med hjem etter kenneloppholdet sitt nyttårshelgen. Anton ble ganske dårlig, så jeg valgte å avbryte kurset for hans del. Jeg fortsatte likevel å møte opp og se hva som foregikk, og jeg gikk fort inn i rollen som hjelpeinstruktør for Hilde som jobbet som instruktør på disse kursene.

Jeg meldte meg på instruktørkurset hos Oslo Hundeskole, og et MEGET travelt år var i gang. Kurset startet helgen 11.-13. januar 2008, pensumliste ble utlevert og bøker kjøpt inn. Det har jammen ikke blitt lest mye annet enn hunderelaterte ting dette året, og det var deilig å kunne dukke ned i noe annet i romjulen, omtrent ett år etter at kurset begynte!

Her er en liten oversikt over hva vi skulle gjennom i løpet av året som lå foran oss:

Blant annet etologi, helse, ernæring, klikkertrening, aggresjon, førstehjelp, tannhelse, “lese” hunden, drifter, motivasjon, hundens utvikling etc.
Pensum: Rasekunnskap, Hund avl og helse, Genetikk, avl og oppdrett, Læringspsykologi, Kulturkollisjon mellom hund og menneske, Din hund og Din hund fortsetter (pensum på NKKs trinn 1 instruktørutdannelse), Positiv forstekning, Fra valp til voksen hund og Hundeskolen. I tillegg har vi fått en stor mengde kompendier som vi har hatt stor nytte av. Er det rart jeg har hatt poblemer med å få tid til å lese Millennium-triologien??

Instruktørkurset har hatt samlinger en helg per måned, og det har betydd skolebenken fra fredag kveld til søndag ettermiddag. Kursavgift, reise og hotellopphold har gått av egen lommebok, så det har vært godt å ha full jobb ved siden av! I tillegg til helgesamlingene har jeg gått som hjelpeinstruktør hele året, to kvelder i uken. Mye kan sies om det man lærer teoretisk, men når det gjelder det å jobbe med hund og mennesker så skal man ikke kimse av den lærdommen man får ved å være sammen med og jobbe med disse. Likevel har den teoretiske biten har vært uvurderlig for å forstå HVORFOR hundene gjør som de gjør. Ofte kan man lese hunden og se hva som kan komme til å skje, men det å bedre forstå hvorfor gjør at vi stiller enda sterkere for å hjelpe kursdeltakerne. Det har blitt en del aha-opplevelser!

I løpet av instruktørkurset måtte vi gjennom 3 eksamener som bestod av èn gruppeinnlevering, èn skriftlig eksamen over 8 timer en deilig sensommerdag i august, samt en dobbel-eksamen en kald og lang søndag siste helg i november. Dobbel-eksamen begynte for min del med fremvising av øvelsen jeg hadde valgt å trene med egen hund. Jeg hadde valgt fremadsending til kjegle med stå og innkalling, og hunden? Anton selvfølgelig! (Rasken’s Rocking Jerry Lee Lewis). Han er jo arbeidsgutten til mor så det holder, bokstavelig talt! Høy drift i ham, det er ikke til å legge under en stol. Hvilken drift er høy? Eh, kan vi si alle? Til tider veldig høy, han liker det IKKE hvis det ikke skjer noe.

Dagen begynte med en natts dårlig søvn, og forsøk på å putte i seg litt frokost før man skulle møte på Hundeskolens lokaler. Jeg visste at jeg var nr 4 i oppgaven med egen hund, og jeg var så nervøs at jeg holdt på å miste taket i meg selv. Sånn er det når noe man har hatt lyst til å gjøre i 20 år endelig ser ut til å bli en realitet, og MYE sto på spill. Man kan jo si det sånn at Oslo Hundeskole ikke akkurat gir bort instruktørautorisasjonene sine…. De stiller høye krav til sine kandidater.

Anton utførte oppgaven sin til mors store glede med GLANS! Store mannen (tror han virket så stor fordi jeg følte meg så liten…) som skulle bedømme oss måtte tenke seg litt om før han begynte med å forklare hva som var så flott med øvelsen vår. Og hva var det? Jo det var ANTON, my man!, som var så ivrig, så arbeidsglad og så gjennomført LYKKELIG med å få lov til å utføre oppgaven jeg ga ham! Og han syntes også at jeg var flink, men det blir man jo av å jobbe med et sånt emne! Bildene i denne artikkelen er av fremsendingsøvelsen, det ligger flere bilder av øvelsen i bloggen min på datoen 6. desember (på innlegget før, datert 3. desember, har jeg skrevet om eksamensdagen vår).

Ok, vi var så langt at 3 av 4 eksamener var godkjent, bare èn gjenstod. Og det var eksamen i å holde en kurskveld, forkortet selvsagt. Her var jo hensikten å se om instruktørspiren kunne oppdage evt feil på utstyret, og om man klarte å lese hunder og mennesker og plassere disse riktig i forhold til hverandre, i tillegg til å drille og demonstrere en øvelse som elevene skulle lære seg. Jeg skal ærlig innrømme at jeg var så nervøs at jeg holdt på å spolere hele greien for meg selv, men da slo rutinen inn, og jeg gjorde i grunnen bare det jeg pleier å gjøre på kurskveldene våre. Endelig fikk vi evaluering vår, og gleden var stor da jeg fikk vite at også denne delen var bestått. Vi hadde jo hund med oss til denne samlingen, og hadde derfor valgt å kjøre fra Bergen til Oslo. Det var en trøtt men lykkelig Janet som datt i seng kl 0500 mandag morgen, for å stå opp og gå på jobb kl 0630! Jeg gikk fremdeles på adrenalin, så det gikk strålende!

Det som er så moro i dette er at jeg har fått muligheten til å demonstrere at cairn terrieren absolutt kan brukes til også dette. Det har krevd at jeg tenker på en annen måte, og jeg må være mye mer kreativ i treningen enn jeg har måttet være tidligere når jeg trente med bearded Collie. Gjeterhund og terrier er ikke veldig like på den måten! Men det har gitt meg utrolig mye lærdom i forhold til å trene HUND å holde på med Anton gjennom denne tiden. Ikke minst har det inspirert meg til å sette i gang med lydighetstrening på ”ordentlig”, så nå er målet vårt å få satt sammen en mengde ting Anton kan, men som foreløpig er frittstående elementer. Etter hvert planlegger jeg å starte ham i lydighet, og dette gleder jeg meg veldig til! Konklusjonen er at jeg tror cairn kan brukes til ALT, hvis man bare legger forholdene til rette og fordommene til side. Det er ikke til å unngå at man blir møtt med litt fordommer i enkelte miljøer når man sier man har cairn, det er liksom ikke hund på samme måte som border collie, schäfer, rottweiler, dobbermann osv. Men desto større blir gliset mitt når vi viser hva Anton kan! Og hvor stor fart, glede og arbeidsiver det er i ham! DET er noe mange misunner oss! Man kan ”fly” hjem fra Oslo til Bergen når man hører kommentarer som at det var å se Anton i arbeid denne helgen som var det store høydepunktet!

Har du cairn og har lyst til å prøve deg innen noe i hundeverden, så GJØR det!

Hilsen fra
Janet og Anton

Lydige Anton.

elins bilde

Gratulerer med bestått instruktørutdanning. Og velkommen i lydighetsringen med Anton. Kult at flere med cairn prøver seg i denne sporten. Nå blir det konkurranse om tittelen " Årets lydighetscairn " forstår jeg. Det er positivt. Vi har noen egenrådige hunder ja, men alt er mulig med kreativitet i treningen. Lykke til.

Hilsen Elin og Inka.

Flinke Janet og Anton! :-)

Tones bilde

Grattis til dere begge to!! Megafin reklame for rasen vår er dere! :-)
mvh
Tone og Thea
www.dogdiggers.com