Tragisk utfall av flåttbitt

Sommeren er i anmarsj og i den forbindelse kommer også flåtten. Her er en artikkel som har stått i Adresseavisen om flåttbitt på hund og som dessverre endte tragisk, så husk å sjekke om din cairn har en flått på seg.

Det var tidlig i februar i år at den 1 år og 9 måneder gamle cairntispa Tida døde etter bare få dagers sykdom. Hundeeier Gunn Halle hadde hunden på fôring i Surnadal og fikk vite at hun var sendt til veterinær fordi hun hadde problemer med å gå.

Veterinæren mente at hunden led av proplaps og valgte å gi Tida kortisonbehandling. Men hunden ble ikke bedre av behandlinga og den 11. februar døde hun. En blodprøve tatt den siste dagen Tida var i live viste at hunden var angrepet av sjodogg. Denne bakterien smitter gjennom flåttbitt, men angriper vanligvis sau, hjortevilt og storfe.

- Dette var en mareritthistorie for meg og familien som hadde Tida da hun ble syk, forteller hundeeier Gunn Halle. Hun ble svært overrasket da hun fikk høre at Tida døde av sjodogg, og hadde aldri hørt at hunder kunne bli syke av denne bakterien tidligere.

Kjæledyr og mennesker syke – Sjodogg angriper alle slags dyr, også annet hunder og katter, forteller Snorre Stuen ved Norsk Veterinærhøgskole som har doktorgrad på sykdommen. For fra å være en sykdom på drøvtyggere, er sjodogg-organismen nå påvist hos en rekke arter og også mennesker.

Spør Folkehelseinstituttet om flått, nettmøte fredag 24. januar

Symptomer på sykdommen er blant annet høy feber, slapphet og uvelhet. Men det som ofte gjør at sjodogg får dødelig utfall er at den fører med seg tilleggsinfeksjoner.

Cairntispa Tida opplevde svikt i indre organer, og blodprøven som ble tatt av henne viste nyresvikt og sukkersyke. – Symptomene på sukkersyke fikk hun siste kvelden hun levde. Hun gikk i sjokk med kramper, væske i lungene og hjertesvikt. Alle indre organer holdt på å kollapse, forteller Halle. Morgenen etter døde Tida.

Vanlig langs kysten
Snorre Stuen forteller at det er mange varianter av bakterien, men at det varierer hvor hissige de ulike variantene er. Hos mennesker er dødeligheten av sykdommen om lag 1 prosent, men den kan være høyere hos dyr.

Normalt opptrer sykdommen på våren, sommeren og høsten, men sykdommen kan også forekomme på vinteren slik som i Tidas tilfelle. Svært lite smittestoff skal til for i utvikle sykdom.

Ingen vaksine – I Norge forekommer sykdommen langs kysten fra Larvik i sør til Brønnøysund i nord, forteller Stuen. I Midt-Norge vet han at Mørekysten og Hitra og Frøya er sørlig utsatt, noe som henger sammen med høy forekomst av flått i disse områdene.

For tiden er det ingen vaksine tilgjengelig mot sjodogg. Bekjempelse av sykdommen må derfor skje på forebyggende områder, for eksempel ved bruk av flåttmiddel eller ved jevnlig flåttsjekk. For eiere av sau eller storfe anbefales det at dyrene blir undersøkt daglig den første måneden de er på flått-beite.

Tida

Så forferdelig.. Klarte

Siljabells bilde

Så forferdelig.. Klarte ikke å lese uten å felle en tåre her.. Dette er en tankevekker for alle som har hund! Jeg sjekket hunden min med en gang, og i morgen skal vi kjøpe sånne dråper til å ha i nakken hennes. Det må være forferdelig å miste hunden sin på denne måten:-(

Hilsen Silje

flått

Evas bilde

Trist historie..... huff.....
Ringte dyrlegen for et par dager siden og flått-dråpene ligger på vent på apoteket. Jeg har bestillt både til hunden og kattene. Må bare få en anledning til å få hentet "varene"

Flått

elins bilde

Uff, dette var trist. Jeg har brukt Scalibor flåtthalsbånd til Inka i alle år. Det kjøpes hos veterinær, og fungerer kjempebra. Det er bare å feste på båndet, og man behøver ikke tenke på å huske dråpene regelmessig. Båndet kan bades med i sjøen, men ved bading hjemme med hundeshampoo må båndet tas av. Virker i 6mnd, så hunden er beskyttet hele sesongen. I hele fjor fant jeg 2 flått på Inka, så det er ingen tvil om at dette virker.

flått

gulls bilde

jeg har hørt at sånn flåtthalsbånd kan være farlig.
fins det flere forskjellige flåtthalsbånd, vi er på vestlandet om sommerene og der er det veldig mye flått, og sånne dråper er ganske dyre også som du sier så må de jo ha mange ganger iløpet av someren.:)

Flått

elins bilde

Jeg har også hørt at noen flåtthalsbånd ikke er bra, men kjøper du hos veterinær er de ikke farlig. Selvfølgelig kan man aldri garantere at hunden tåler stoffet i halsbåndet, men det merker man jo i så fall fort. En goldenkompis av Inka som er mye plaget med allergi og kløe tålte ikke båndet. Han fikk store sår rundt halsen stakkar. Sårene ble bra så snart båndet ble fjernet.

flått

gulls bilde

da skal jeg kjøpe sånne halsbånd.:)

Dyre dråper

Evas bilde

Jeg var innom apoteket og hentet flåttdråpene til husdyra mine før helga. 1 pk Exspot med 6 doser til hunden og 2 pakker Frontline a 3 doser til de to kattene. Kjøpte også 2 pk tyggegummi til det tobente barnet.
Hold dere fast! Kr. 801,-!!!!
Hadde glemt ut at det kostet litt penger, ja.

Tidsnok behandling mot flått

gunnhalles bilde

Ja folkens, det var en forferdelig opplevelse for oss. Aller verst var det for fôrverten som mistet sin kjære hund på en slik måte. Det er dessverre ingen tvil om at Tida hadde det ganske ille før hun døde. Fôrverten gjorde alt riktig; dro til veterinær med en gang hunden ble syk.

Artikkelen gjenga historien ganske så riktig. Men det som kanskje skulle vært mer framhevet var at hunden faktisk måtte ha fått flåttbittet i slutten av januar (!). Det er tidlig på året uansett hvordan en snur og vender på det. Hvem kan med hånda på hjertet si at de flåttbehandler hunden sin så tidlig på året ? Ikke jeg ihvertfall. Og det holder altså med at kun EN flått biter seg fast hvis den bærer bakterien..... Noe å tenke på når det gjelder valg av behandling mot flått; både når det gjelder tid på året og pris på middelet.

Jeg for min del har brukt Frontline (dråper) i flere år, og da har jeg faktisk ikke funnet en eneste flått på mine hunder. Behandlinga må gjentas hver 4.uke. Så det koster å ha hund ja.
Som et tips til de som har mulighet til å dra på apotek i Sverige - der er Frontline og Expot billigere og reseptfritt. Og heretter skal jeg begynne å flåttbehandle tidligere på året, for vi bor i områder der det finnes flått. Og så veldig kaldt er det ikke om vinteren her heller...

Og for egen regning så synes jeg faktisk at veterinæren burde ha skjønt hva dette var, for i dette området kryr det med flått. Og smitten anaplasmose (sjodogg) dreper masse sau hvert år. Borrelia visste jeg om, men sjodogg var nytt for meg. Den er jo faktisk farligere enn borrelia.

Veterinæren som ble brukt er ikke smådyrspesialist, men behandler mest husdyr i landbruket. I stedet for antibiotika ga han kortisonsprøyter mot en prolaps som ikke var konstantert ved røntgen. Hadde hunden fått antibiotikabehandling med en gang så ville hun kanskje ha overlevd. Men det blir jo bare spekulasjon.
Et tips til hundeeiere er å huske at dersom hunden får problem med å bevege seg, kan ha vondt i ledd, kan bli i dårlig form også med feber - så kan dette skyldes flåttbitt. Hunden skal da ha antibiotika med en gang og også smertestillende. Heller en kur for mye enn for lite...

Hvitløk

sir-wills bilde

Det er så skremmende at så små kryp kan gjøre så stor skade. Det verste av alt er vel aqt det bare blir mere og mere av styggedommen, til og med observert her oppe på Oppdal, 545 moh... Et kjerringråd mot flott er å gi hunden daglig litt hvitløk i maten. Man skal vel være forsiktig med å gi for store mengder rå hvitløk, men det finnes granulat å få kjøpt i diverse dyrebutikker. Skader ikke å prøve.

Hvitløk / løk

kbreifs bilde

Mente å huske at vanlig løk ikke var det helt store å gi hunden sin, hvordan er det med hvitløk egentlig? Fant dette i en tekst om førsthjelp på hund:

"Store mengder vanlig løk fører til oppkast og diaré og etter noen dager blodmangel. Behandlingen er symptomatisk. Dødsfall har forekommet. Man bør også unngå rå poteter til hund. ..."

Hele teksten kan leses på: http://www.akita.no/SU/Foerstehjelp%20for%20hund.pdf

Ikke så Flått med hvitløk

zincas bilde

Hunder tåler ikke hvitløk, og dette må ikke brukes. Hunder mangler det enzymet som bryter ned virestoffet i løk. Fant dette sitatet på en veterinærside men rotet bort linken.

"Det er mulig å forebygge mot flått ved å bruke flåttmidler som fås på resept. Vær obs på at hunder ikke tåler hvitløk (de mangler enzymer som bryter ned løkens virkestoffer slik at disse opphopes i leveren og kan føre til forgiftning)." sitat slutt.

hvitløk

sir-wills bilde

Det er vel svært usannsynlig at det lages og selges hvitløkspulver som er beregnet til hund, om det er farlig.