Dårlig start på lydighetsåret 2008 for lydighetscairnen Inka

Inka og jeg startet i klasse 2 lydighet i Follo søndag 20. januar.

Følte jeg hadde god kontakt under oppvarming, og Inka virket tent. Første øvelse er felles dekk 3 min. med skjult fører. Her fikk vi 8 av 10 poeng. Hun var litt treg i neddekket, og jeg måtte til med 2 kommandoer på oppsittet. Ellers en god øvelse. Inka ligger musestille under hele øvelsen.

Fri ved fot er neste øvelse. Her var det tidvis bra, men litt treg som vanlig. 7 poeng. Fortsatt ikke noe krise, men jeg begynte å føle at vi mistet litt kontakt.

Dekk under marsj 7 poeng. Litt treg i neddekket, og måtte til med dobbel kommando på oppsitt.

Innkalling fra sitt med stå på halvveien. God fart, men stoppet altfor tregt etter at ståkommandoen var gitt. 6 poeng.

Stå under marsj. En god øvelse. 8,5 poeng.

Apportering. Veldig treg ut til apporten. Fint opptak, og god fart inn. Litt skjev innsitt.7 poeng.

Fritt hopp over hinder med sitt. Grei øvelse. Setter seg litt skjevt på plass når øvelsen er slutt. 7 poeng.

Fremadsending med stå og på plass. Alltid en god øvelse på trening, 0 poeng i dag. Inka ville ikke la seg dirigere ut til kon. Måtte avbryte øvelsen etter å ha brukt for mange kommandoer.

Kontroll på hunden på avstand. Her går vi ifra hunden i dekk, ca. 6 meter. På dommerens anvisning skal hunden kommanderes opp i sitt og ned i dekk tilsammen 4 ganger uten å bevege seg mot fører. Vanligvis en flott øvelse på trening. I dag bare lå Inka og glodde på meg uten å gjøre tegn til å forandre stilling. 0 poeng.

Den siste karakteren kalles helhetsinntrykk, og skal si noe om kontakten og samspillet mellom hund og fører. Her fikk vi 7 poeng.

Som nevnt følte jeg vi hadde veldig god kontakt under oppvarming, og vi jobber veldig godt på trening om dagen.Men når vi krysser ringbåndet og kommer inn i ringen skjer det noe. Mulig Inka senser at jeg er litt stresset og prøver å dempe meg. Mulig hun vet hun ikke får belønning i ringen, og derfor ikke “gidder å gi av seg selv”. Skulle gitt mye for å vite hva hun tenker…..
Har vært inne på tanken å bestille en time hos dyretolk Sissel Grana. Vet ikkke helt om jeg tror hun virkelig snakker med dyr, men det vil jeg jo få muligheten til å få bekreftet hvis jeg tar kontakt med henne. Hun vet jo ingenting om oss i utgangspunktet, så hvis hun kommer med informasjon som stemmer skal jeg kaste all tvil til side…..

Etter en dårlig konkurranse tenker jeg med en gang at nå er det slutt. Er det ikke gøy for Inka skal jeg ikke utsette henne for det. Men jeg vet at det bor så mye mer i henne, og hun har det gøy på trening. Det er bare å få det fram i konkurranse. Så jeg prøver nok igjen.

Hilsen Elin og (u)lydighetscairnen Inka

Stå på!

runes bilde

Jeg synes det er kjempegøy å følge med på hva deg og Inka får til i lydighetsringen, stå på!

Det er vel så få "cairn-folk" som driver på med lydighet, at jeg kan telle dem på en hånd. Og enda ha fingre til overs! Jeg vet jo litt om hvor hvor mye arbeid som ligger bak det du gjør, derfor er jeg veldig imponert over hva du har fått til.

Vi har jo tross alt en rase som er "genmodifisert" for å jobbe selvstendig og uavhengig av en "fører". Et dårlig utgangspunkt for en lydighetshund, man langt i fra umulig. Jeg tror at når man forstår at en cairn må trenes på en helt annen måte enn en border collie eller rotweiler, da kan man nå langt. Og så er det jo veldig stilig å se en cairn i lydighetsringen sammen med de mer "typiske lydighets-rasene".

Mitt beste tips for trening: å akseptere at cairn terrieren faktisk er laget for å være selvstendig, og å lure den til å tro at det er den selv som setter premissene. Terriere flest jobber for å oppnå noe selv, ikke for å tilfredsstille eieren. Da gjelder det å vri treningen slik at det terrieren ønsker å oppnå samsvarer med det du ønsker at den skal gjøre. Ikke alltid like enkelt, men det går!

Ja cairn er nok ikke den

elins bilde

Ja cairn er nok ikke den enkleste rasen å drive lydighet med, men desto mer moro når man får det til. Årsaken til at det går så bra på trening, men dårlig i konkurranse er nok sammensatt. Hunden er på et fremmed sted med fremmede hunder. Det er en dommer inn i bildet som tar kommando. Jeg som fører er litt stresset, og hunden får ikke den positive tilbakemeldingen den er vant til i form av belønning. Jeg må jobbe mer med å gjøre treningen så lik en konkurranse setting som mulig. Bruke meg selv mer som belønning og skape en høy forventning hos hunden om at den belønningen den virkelig venter på ( pølsa ) kommer til slutt. Det vil si at etter en velyket øvelse på trening bruker jeg min stemme og mitt kroppsspråk som belønning først, før pølsa blir servert. På den måten skaper jeg en høy forventning hos hunden og signaliserer at pølsa kommer snart. Hadde en knall trening i går med Vegard som driver Nordbys hundesenter. Han tok oss opp på video, og vi fikk se oss selv etterpå. veldig lærerikt og spennende.Fikk trene i en ridehall så vi kunne trene på fartsøvelsene uten fare for at hundene skal skade seg på isete underlag. Inka kom så sagmuggen spruta på innkallig. Det er gøy å trene hund. Måtte det bare løsne i konkurranse så vi får vist hva en cairn er god for..........