Negleklipping

Å klippe neglene til cairn terrieren din, er svært viktig for hundens helse og velvære. Men det er mange som synes at dette er vanskelig, og som helst leverer fra seg hunden når neglene skal klippes. Her er mine beste negleklippetips, sammen med noen illustrasjoner.

Mitt aller beste tips til en vellykket negleklipp er: klipp ofte! Jeg klipper gjerne neglene én gang i uka, og i alle fall går det aldri mer enn to uker mellom hver klipp. Hvorfor? Jo, fordi jeg da kan klippe veldig lite hver gang. Da er sjansen for å klippe for mye, helt minimal. Dessuten vil hunden alltid ha velpleide negler av passe lengde når man klipper så ofte.

Denne vanen (klipping hver uke) innfører du den dagen valpen kommer inn i huset. Det kan til og med hende at det lønner seg å klippe enda oftere (og mindre) på valpen. Det er nå du lærer hunden at negleklipp er “en del av hverdagen”, og denne treningen kan du ikke utsette!

En god neglesaks gir et godt grunnlag for en vellykket negleklipp. Kvaliteten varierer noe, men er generelt ganske bra. Min favoritt er vist på bildet nedenfor. Husk også at neglesaksen ikke varer evig. Etter hvert blir den sløv, og da bør du bytte den ut med en ny. Saksa skal være skarp, og uten noe “slark”.

Når du klipper så mye som én gang i uka, trenger du bare å klippe omlag et par millimeter hver gang. Husk også “ulveklørne” på frambeina, disse kan være ganske vriene og klippe. De få gangene jeg har klippet for mye, har det gjerne vært på disse. Alternativt kan man bruke en neglefil på “ulveklørne”. For øvrig bør ikke hunden din ha slike klør på bakbeina (ta kontakt med oppdretter og/eller veterinær om hunden din har slike klør).

Hva er passe lengde på klørne, da? Når cairn terrieren står oppreist med tyngden godt frem på frambeina, bør klørne ikke berøre gulvet. Da har du en fin lengde på neglene. Nedenfor er det et bilde av en pote på en hund som ikke har fått klippet neglene på et par uker. Vi ser at én av neglene berører gulvet, og det er på tide å klippe en millimeter eller to.

Forhåpentligvis unngår du å klippe for mye, men av og til er det ikke til å unngå. Men når har du klippet for mye? Vel, det er lett å både se og høre… Hunden hyler når du klipper for mye, fordi du treffer en nerve i kloa. Det er antakelig ikke særlig behagelig for hunden. Dessuten vil det kunne blø ganske mye. Når dette skjer, er det viktig å beholde roen. Ikke stress, forsøk å overbevise hunden om at dette ikke er noe å bry seg om. Rolig og bestemt finner du frem en q-tips og middel for å stoppe blødningen. Jeg bruker kaliumpermanganat, som du kan kjøpe på apoteket (se bilde nedenfor).

Oppsummert er da mine beste negleklippetips:

  • klipp ofte (ca. én gang i uka)
  • klipp lite (èn til to millimeter)
  • pass på “ulvekloa” på frambeina (bruk gjerne neglefil)
  • bruk en god neglesaks, bytt den ut med jevne mellomrom

Til slutt, her er en ferdig klippet hund (ikke den samme hunden som vist over). Lykke til med kloklippen! Du kan også lese mere om hvorfor og hvordan man klipper negler, i vår trimmeguide.

Negler

elins bilde

Takk for flott artikkel om klipping av negler. Jeg synes det er vanskelig å vite og se hvor mye man kan klippe uten å komme inn på nervene. Illustrasjonen og informasjonen om at neglene ikke skal være i gulvet var kjempeflott. Inka har tydeligvis hatt for lange negler, men de er nyklipt i dag..

Dreimel

henningdss bilde

Jeg klipper ikke negler, men benytter en Dreimel med lav hastighet. Etter første mislykkede forsøk ned saksen var det helt umulig å slippe til igjen. Med en Dreimel har en mye bedre kontroll på om en sliper/klipper for langt, i tilegg så virker det som hunden faktisk liker deg - ingen problemer med lange negler lenger.

Ulveklør

kbreifs bilde

Bruker selv en liten saks beregnet på katter på ulveklørne, mye lettere å bruke enn den store røde (maken til den i artikkelen).

Ulveklør på bakbeina

Amigos bilde

Hva menes med at hunden ikke bør ha slike klør på bakbeina? Amigo har det.. Bør de fjernes da eller?

Fjerne ulveklør

graces bilde

Hovedgrunnen til at mange fjerner "ulveklørne" på bakbeina, er at klørne lett kan henge seg fast i kratt og ting i terrenget eller under annen aktivitet, og dermed kan rives av. Dette vil være veldig smertefullt for hunden. De "ulveklørne" jeg har sett, har vært svært løst festet til beinet (de henger og dingler...). Det er enkelt å se for seg at disse lett kan rives av.