Pass på hunden i varmen!

Denne artikkelen ble skrevet i 2008, men det er like aktuelt hver sommer så nå har vi lagt den ut på nytt.

Varmen er her, med det ubehaget det fører med seg for våre små tykkpelsede cairn terriere. Og i kombinasjon med bil, kan varmen bli direkte livsfarlig for hunden. Vi hører om slike hundetragedier hver eneste sommer, og nå har det skjedd igjen. Denne gangen var det en cairn terrier som måtte bøte med livet.

I loggen til politiet i Värmland, kunne vi lese følgende den 1. juni:

16.37 DJURPLÅGERI, CHARLOTTENBERG. En hund som lämnats instängd i en bil vid shoppingcentrat är i så dåligt skick att det måste köras till veterinär i Kongsvinger. Hunden död vid framkomsten till Kongsvinger. Ägaren, en norrman, är misstänkt för djurplågeri.

I følge norske og svenske medier, dreier det seg her om en cairn terrier.

Hvorfor skjer slike ting år etter år? Lærer vi aldri? På samme tid i fjor, kunne vi lese om tre hunder som døde utenfor IKEA på Furuseth. Og det gjentar seg år etter år...

Så la oss gjenta dette: Ikke la hunden din være innesperret i bilen i sommervarmen. Skal du for eksempel ut å handle, er det mye bedre å la hunden være alene hjemme. Og om du absolutt må ha med hunden, så pass på å plassere bilen i skyggen. Sørg for at det er god lufting, og at hunden har vann. Og la for all del ikke hunden være lenge alene i bilen, selv om den står i skyggen. Det blir varmt allikevel, og dessuten flytter solen på seg hele tiden.

Så en bønn fra oss i DinCairn: ha respekt for varmen, og ta godt vare på hunden din!

"Hjelp" ubetenksomme hundeeiere!

HanneTs bilde

Som Rune skriver; ha respekt for varmen! De fleste hundeeiere har heldigvis det, men det er alltid noen som "glemmer seg". Så - hva gjør vi hvis vi passerer en bil, hvor hunden er innesperret og solen steker?

En må selvfølgelig alltid vurdere situasjonen. Bare det at vi stopper opp, er et mulig tegn på at vi ser noe som ikke stemmer. Kanskje er det også andre som har stoppet opp eller det kommer andre til. I en sånn situasjon, vil jeg påstå at det alltid er feigt å være feig. Vente å se holdningen, er ikke tingen.

Hvis det ser ut som om hunden "kan klare seg", bør vi straks ringe politiet, for å be dem ta ut hunden. Hvis hunden puste-peser og sikler, og ser ut som om det er rett før varmen tar knekken på den... knus ruten eller dirk opp bilen! Det er ikke alltid du har tid, hverken til å vente på eller ringe til politiet. Prioriter hunden. (Slå inn vindu, der hunden ikke ligger. La alltid tvilen komme hunden tilgode!
Hvis du ikke har rukket å ringe politiet i forkant, vil jeg anbefale å ringe politiet i etterkant.)

Det er forbudt for hundeeiere å sette hundens liv i fare og det er vår plikt å si ifra om vi mener at hundens liv er i fare.