Trim av valpepels?

Har en valp på 5 mnd. og lurer litt på hvordan jeg best skal kunne trimme pelsen hans. Han ble helt strippet da han var 10 uker og begynner nå å få ganske lang pels. Spesielt på halen og ørene er dette synlig. Jeg har store intensjoner å få til å rulle pelsen etter hvert, men så langt synes jeg det er lite å nappe på ham. Han er brindlet i fargen. Tar også gjerne imot tips om hvordan trimme lyskeområdet mest mulig skånsomt....

Mvh
Tone

Valpepels

lisbeths bilde

Dersom du ikke har mulighet til å få hjelp, opplæring og oppfølging av din oppdretter mht pelsstell, er nok det lureste å melde deg på et trimmekurs eller å kontakte en trimmer som kan veilede deg skikkelig.

Valpepels

Tor-Egils bilde

Hei
Jeg har selv hatt veldig god nytte av trimme-dvden til Hellemai Christensen. Den kan bestilles på: hellemai@terriertrim.dk

Forøvrig er denne dvd-en omtalt i annet innlegg her på Din Cairn.

Hva menere dere med rulling

juliuss bilde

Hva menere dere med rulling av pelsen, og når begynner en med de??

Pelsarbeid

runes bilde

Jeg pleier å bruke uttrykket "rullering", og da mener jeg at jeg har jobbet med pelsen på en sånn måte at hunden har pels i flere ulike lengder (to eller tre). Når jeg trimmer, kan jeg ta av all den lengste pelsen. Da kommer det frem en ny og frisk (og litt kortere) pels. Hårsekkene som står tomme etter at jeg har nappet bort den lengste pelsen, begynner på nytt å produsere pels. Dermed får du en "rullering" av pelsen.

Jobben med å få til denne "rulleringen", starter når hunden er ca. 8-10 måneder. Da tar du ut en del av den første "ordentlige" pelsen som hunden har, slik at en del hårsekker frigjøres. Om du gjør denne jobben bra helt fra starten av, har du en hund med fantastisk pels året rundt. Hard og stri og passe lang. Hunden vil se bra ut, og den vil ha en pels som beskytter godt mot fukt, kulde og møkk. Når det er mye snø, vil du merke at veldig lite snø fester seg i pelsen. Veldig kjekt.

Valpepelsen tar du for øvrig så snart hunden har kommet i hus (når den er ca. 8-10 uker).

Takk for svar Rune. Det var

juliuss bilde

Takk for svar Rune. Det var enkelt forklart og lett å forstå for en som er ny i faget.

pelstrim

solpjuskens bilde

Ja jeg har også lurt på hva rulling av pelsen betydde, så det var godt å få greie på. Min hvalp er ni mnd. så det er på tide at det blir gjort noe. Så jeg satte den på bordet i dag å prøvde meg frem. ble glad da jeg fikk nappet av en del pels, men han ble utålmodig så jeg må bare prøve en annen dag. Skal prøve å greie dette, men må sikkert ha hjelp av noen som er trenet. Men takk for innlegget Rune.

Hundefrisør

Guro Sobergs bilde

Skulle hat kontakt med en som kunne hjelpe meg med trimme min for utstilling. Kan man stille drektig tispe?
Lurer pgså på om det er en han hund der ute som vi kunne bruke. Er ikke så mye på utstilling, men det hadde vært morro med et kull på henne. Tror huner bra, snill og grei er hun, med mye energi.

Hei Guro

lisbeths bilde

Dersom du går med tanker om oppdrett på din tispe, så er det en hel masse med forbedredelser i forkant som du absolutt bør sette deg inn i først. Jeg anbefaler deg boken “Genetikk, avl og oppdrett” – skrevet av Astrid Indrebø, fås kjøpt hos NKK. I denne boken får du en god veiledning og pekepinn på alt det du bør sette deg inn i før du går til det skritt å starte oppdrett. Du bør likeledes ha god kontakt med en seriøs oppdretter som kan veilede deg, samt bidra med sine erfaringer der du selv kommer til kort. Uansett om du bare vurderer å ha ett eller flere kull på din tispe, så har du et stort ansvar ovenfor rasen, valpene og dine valpekjøpere som skal veiledes på riktig måte. Veldig mange tar desverre altfor “lett” på dette med å “starte oppdrett”, uten å ha nok kunnskaper om hverken rase eller de forpliktelser som følger med dette.

Det er så fryktelig mye mer du må ta hensyn til enn at du selv føler at tispen din er bra, snill og grei med mye energi- men du begynner selvfølgelig i riktig retning – når du ønsker å få henne stelt bra i pelsen samt få en kvalitetsvurdering på utstilling.

På Cairn Terrier Klubbens hjemmeside, er det en oversikt over trimmere, her er det sikkert noen som kan hjelpe deg med å få trimmet hunden din. Vi har også skrevet noen artikler her på DinCairn, ang. valper og hva en “seriøs oppdretter er” – håper dette kan hjelpe deg i riktig spor.

Mvh Lisbeth

Hvalper eller ikke

Guro Sobergs bilde

Jobbe hjemme, få tid til din familie og hunder.

Hei
Takk for svar, jeg er nok ikke så grønn, har hatt valper før, vet hvor mye arbeid det er.
Har en Toller, hun fikk valper i sommer. Fikk mye skryt av oppdretter og ikke minst av hvalpekjøperne, og får det enda. Jeg har jo kontakt med dem enda selvfølgelig.
Har også Bordercolli, der har jeg også hatt valper.
Men du skjønner, er ikke så interessert i å fly på utsillinger, det må til det skjønner jeg. Men det er ikke like lett når du bor litt utafor, er nok av den som stiller kansje en gang for en bedømmelse, så vil jeg ha et kull. Hvis hun er ok da. Har ikke tenkt å drive et stort oppdrett.

Hei Guro

Veslemøys bilde

Må si at jeg er veldig enig i det svaret Lisbeth har gitt deg. Det er utrolig mye du må tenke på i forhold til oppdrett. Forstår du kan det rundt drektighet og valping, men det er jo utrolig mye annet i tillegg. Du begynner i riktig retning med utstilling, her krever jo ctk 3 røde for å formidle valper der. Det som også er forskjellig fra de andre rasene du har hatt kull på, er oppfølging av valpene i forhold til pels. Synes det er en betingelse at oppdretter skal kunne trimming og skal hjelpe sine valpekjøpere der. I tillegg spør jeg deg hva du vil med oppdrettet, hva slags type hanne vil du bruke, vet du hva som ligger bak på din tispes linjer i forhold til sykdom? Ved å dra på utstilling vil du ikke bare få de nødvendige røde, men du vil kunne utveksle erfaring med andre oppdrettere og se hva hanner som finnes. Det er ikke bare å etterlyse en hanne du skal bruke, du bør like den, det bør passe typemessig, stamtavlemessig og ikke minst passe i forhold til event sykdom som kan ligge på linjene. Men som Lisbeth sier, det holder ikke at du synes din tispe er fin, det kan være ting med henne som ikke skal avles videre på. Selv om du ikke skal drive noe stort oppdrett, bør det kreves akkurat samme kompetanse som hos "stor"-oppdrettere. Det er faktisk et forpliktelse man har i forhold til sine valpekjøpere.