Freestyle: å danse med hunden

Freestyle, eller på godt norsk, Fristil, er en forholdsvis ny hundesport som går ut på å sette sammen et fritt lydighetsprogram til musikk. Man kan også kalle det å “danse” med hunden eller kreativ lydighet. Man setter sammen et individuelt program som inneholder øvelser som for eksempel å snurre rundt, rulle rundt, slalåm mellom bena, diverse hopp og vendinger med mer.

I blant annet USA, Canada, Sveits, Holland, Belgia, Australia, New Zealand, Sør Afrika og England er Freestyle en konkurransegren. I England kalles det “Heelwork to Music”, men man tillater selvsagt også at hunden jobber på avstand fra fører. Den første oppvisningen i Freestyle var i England i 1990 og ble fremført av Mary Ray og hennes Tervueren, Roxy. Det ble snart en populær hundesport, også i andre land. I våre naboland Sverige, Finland og Danmark har de også holdt på i noen år og hatt sine første konkurranser.

I Norge er vi helt i startgropen, men vi begynner å få en bra utbredelse og flere aktive utøvere. Freestyle brukes mer og mer som oppvisningsgren på store arrangementer, og vi har vært på tv, i radio og i flere aviser.

Undertegnede tok i mars 2005 initiativ til å organisere freestylere i Norge, og Norsk Freestyleforening ble startet i mars 2005. Siden da har foreningen hatt et jevnt tilsig av medlemmer.

Fordeler med freestyle?

Lydighetstrening er en vesentlig del av freestyle, da den legger grunnlaget for kontakten mellom hund og fører. Samtidig er freestyle en måte å myke opp treningen på, da det å jobbe til musikk gjør at fører slapper bedre av og ofte er tydeligere i sitt kroppspråk og med sine signaler til hunden.

Tradisjonell lydighetstrening er ofte svært ensidig, da både lineføring og fri ved fot skjer på førerens venstre side. Alle avslutninger skjer også ved at hunden kommer inn på førers venstre side. Dette gjør faktisk at hundens muskulatur utvikles ulikt på hundens høyre og venstre side. I Freestyle skal man kunne gå med hunden på begge sider, samt gjøre vendinger til og fra de to sidene. På den måten er faktisk freestyle med og forebygger skader grunnet ujevnt muskelarbeide i en lydighetshund.

Hva er freestyle?

“Imagine you are a dog. You live in a world where you don’t speak the language, where you never know what is going to make the person you love the most angry with you, and where it seems like almost everything you do is wrong. Then one day, music starts to play. Your person is laughing all the time and wants you to play with her. You get treats for everything you do! You are reminded of the carefree days when you were a puppy, rolling and chasing and spinning and bowing, and the best part is that the person you love most in the world is doing it with you, and you are never wrong. That’s what freestyle is to a dog.”

Fra boken “Let’s Dance” av Donna Ball

I freestyle skal hunden rygge, den skal kunne snurre rundt ved din høyre og venstre side og gjerne fremfor deg. Eller på avstand. Hvorfor ikke ta en snurr samtidig med hunden, men til motsatt side?

Hva med piruetter der du og hunden står på ett sted og snurrer rundt sammen? Hunden lærer å bevege seg baklengs og sidelengs. Sammen med deg eller for eksempel fra deg. Hunden kan hoppe over armer og ben, den kan gå slalåm mellom bena osv.

Mulighetene er enorme, det er fantasien samt hundens og vår fysiske kapasitet som begrenser.

Sammen med hunden utfører du et eget unikt program til musikk!

Musikken

Det er du selv som velger hvilken musikk du vil bruke. Klassisk musikk passer ofte bra, som for eksempel en marsj. Eller hva med en tekst med et spesielt tema som passer til din hund? En amstaffeier jeg kjenner med en amstaff ved navn Elvis bruker “Devil in disguise” med Elvis Presley. Et artig valg til en artig hund.

Selv bruker jeg litt variert musikk til trening – gjerne Grease musikk, da det passer best til meg og min hund (spretten og atletisk, hunden altså :-)). Mange bruker hurtige marsjer, afrikanske rytmer eller arabisk musikk. Mulighetene er mange!

Det du må tenke på er at musikkens rytme også helst må passe til hundens naturlige rytme. Du som fører kan om du vil bevege deg til musikken, men det er ikke nødvendig (selv om det ofte tar seg veldig bra ut).

Det kan svare seg å for eksempel prøve å gå fot til forskjellige musikkstykker inntil du finner den rytmen som passer deg og din hund.

Faktisk viser det seg at mange hunder setter pris på musikken og også går bedre lydighet om man har på musikk.

Hunden i fokus

Like viktig som valg av musikk og øvelser er underholdningsverdien av det vi gjør. Hunden trenger ikke gjøre en mengde forskjellige øvelser, om man får til et bra program med få! Når du setter sammen programmet er det viktig å tenke at publikums oppmerksomhet skal være på hunden, altså at den siden hunden er på er den som størstedelen av tiden er vendt mot publikum.

Eksperimenter litt med forskjellige øvelser til du finner det som passer for din hund og til den musikken du har valgt. Utnytt gulvflaten godt, ikke stå i ro på en flekk.

Hvorfor skal jeg trene Freestyle?

For å ha det moro sammen med hunden! For å bedre samarbeidet med hunden, og kanskje for å underholde deg selv og andre. Ved å trene freestyle vil du få mye glede sammen med din hund. Du vil også oppleve at vanlig lydighetstrening blir lettere, da du plutselig har fått en mer oppmerksom og arbeidsglad kamerat. Det er en fantastisk følelse når det “stemmer”, og du og hunden sammen gjennomfører et program i takt med musikken! Freestyle er både morsomt og utviklende for hunden (og føreren).

Noen tips til freestyleprogrammet

Et freestyleprogram varer fra ca. 1 – 3 minutter. Et nybegynner program bør ikke vare lengre enn 2 minutter.

  • De beste programmene bygger på det hunden kan best!
  • Musikk:
    • Finn musikk som passer hunden.
    • Rolig hund, “stor og elegant” musikk
    • Rask og spretten hund, kvikk musikk
    • Liker du musikken og kan du bevege deg til den?
    • Appellerer musikken til publikum?
    • Dansen:
    • Før første øvelse poser for publikum. Dvs ha hunden i en posisjon, for eksempel sittende med labbene på ditt kne, låst i bukkeposisjon, mellom bena dine eller annet. Hold posisjonen gjennom de første taktene. Begynnelsen på programmet bør motivere hunden til å fortsette. Begynn med noe hunden liker å gjøre og som du kan stole 100% på at den utfører.
    • Ca. midtveis i programmet legger du stjerneøvelsene til hunden. Her skal du begeistre publikum og motivere deg og hunden til å fortsette mot den store finalen.
    • Slutten på programmet er gjerne det publikum husker best. Legg inn et par sikre øvelser før du tar en elegant avslutning der hunden for eksempel bukker mot publikum, eller eventuelt går inn i samme posisjon som dere startet opp med
    • Bruk kroppen din.
      • Lær hunden best mulig å gå på muntlige kommandoer. Da kan du bruke armene og hendene i dansen uten å bekymre deg for at hunden skal bli forvirret. Sett armene i siden, ha armene ut, ha en arm i været og en ned, varier men ikke overdriv.
    • Tren inn noen ekle trinn, da ser du straks mer ut som en danser
  • Bruk gulvet!
    • Ikke bli stående på en plass, bruk gulvet
    • Overganger (skifte av posisjoner)
    • Bruk overganger til å sette sammen programmet, unngå å måtte stoppe mellom øvelsene.
      • Vendinger er fine overgangsøvelser.
      • Slalåm får hunden elegant over fra venstre til høyre side
    • Bruk snurr-øvelsene til å skifte retning
  • Smil!

Freestyle: øvelser og posisjoner

Grunnposisjoner

Mellom bena: Hunden er mellom førers ben. Forover, bakover, sirkler, sidelengs. I starten, tenk på ditt eget kroppsspråk, ikke for tett kontakt med dine bein og hunden, da enkelte i starten synes detter er en tøff posisjon. Kommando: for eksempel “mellom”. Når hunden er trygg i posisjonen skal den kunne bevege seg med fører, mellom dennes ben.


Fot (høyre og venstre side, gi ulik tegn/kommando): Hunden skal kunne gå på førers høyre side i tillegg til venstre side. Hunden skal kunne vende fra høyre til venstre uten problemer. Enten ved å skritte mellom bena mens man går frem, eller bakover, ved å vende foran og rundt eller ved å vende 180 grader mot fører som samtidig vender 180 grader mot hunden. Kommando: for eksempel “Plass” og “Fot”


Front: Hunden skal stå vent mot fører og bevege seg sammen med fører fremover, bakover, sidelengs, i sirkel.. Kommando: for eksempel “Front”. Kan være lurt å også ha et lite håndsignal.

Gå bakom fører: Hunden følger fører bak denne. l. Kommando: for eksempel “Bak”

Diverse vanlige øvelser:

Åttetall: Hunden går fra venstre til høyre side ved å gå fremfor venstre fot, mellom bena inn på høyre side, fremfor høyre fot, mellom bena og tilbake til venstre side, osv. Kan trenes inn ved bruk av en leke som du tar fra en hånd til en annen mens du lokker hunden til å følge etter. Eventuelt en godbit i hver hånd som du lokker hunden med. Kan hunden følge finger target eller target stick synes jeg det er langt bedre da det er lettere å fjerne senere enn en godbit eller leke. Legg gjerne inn en egen rytme/sving i kroppen som forteller hunden hva slags øvelse det er. Kommando: for eksempel “Slalom” Legg gjerne inn en egen rytme/sving i kroppen som forteller hunden hva slags øvelse det er.

Slalåm mellom bena: Som åttetall, bare at fører beveger seg fremover. For enkelte hunder er dette lettere enn åttetallet, da vi tydeliggjør øvelsen ved høye benløft fremover

Slalåm bakover (annen kommando enn fremover): Hund går slalåm vendt mot fører mens fører går bakover. (avansert øvelse, læres inn etter at forlengs slalåm sitter bra)

Hopp over armer og bein , eventuelt en stav, gjennom en rokkering, gjennom armene osv. Kommando: for eksempel: “Hopp” eller “Over”

Snurre i begge retninger (ulik kommando / tegn for hver retning): Hunden skal fra høyre eller venstre side eller fra foran fører snurre rundt. Forskjellig kommando for forskjellig retning. “Snurr” og “Dans” Liten håndbevegelse kan være en fordel å ha i tillegg, men kommando og håndsignal bør virke uavhengig av hverandre.

Rundt (hunden går rundt fører): Hunden sirkler rundt fører. Fører står stille eller sirkler motsatt retning av hunden. Hunden går som oftest med klokken, da utgangsstilling ofte er førers venstre side.. Kommando: for eksempel: “Rundt”

Rygge: Hunden skal rygge ved siden av deg, fra deg eller mot deg. Kommando: for eksempel: “Rygge”

Bukke: En elegant avslutning på ethvert freestyle program.. Kommando: for eksempel: “Bukke” samt at du selv bukker.

(hunden står/går med frembena på førers rygg). Kommando: for eksempel:“kø”

Rulle rundt: Hunden ligger på bakken, vi leder hunden rundt ved hjelp av en godbit. Eventuelt, klikke/rose hver gang hunden ruller på eget initiativ. Kan på enkelte være vanskelig å lære inn med andre hunder i nærheten. Kommando: for eksempel: “rull rundt”

Egne øvelser: Det står den enkelte fritt å lage sine egne øvelser til freestyleprogrammet. Her er alt lov!

Det finnes flere veier til målet. Innlæringsmetodene over er bare noen av mange. Har du noe som fungerer bedre på din hund, bruk det!

Nina Haaland – Hund i fokus