Er hunden din redd for raketter?

Denne artikkelen har vi lagt ut tidligere også, men vi tenker at det er mange nye cairneiere der ute som kan ha nytte av den.

Det er snart nyttårsaften, en årlig begivenhet som mange hunder ikke setter spesielt stor pris på. De intense smellene rundt midnatt kan få selv den tøffeste lille cairn til å putte halen mellom beina. Men det går an å trene på forhånd, slik at hunden er litt bedre forberedt!

Vi i DinCairn har satt sammen en lydfil av høy kvalitet, bestående av fyrverkerilyder i mange varianter. Last den ned, og spill den av for hunden. Begynn med lavt volum, og øk dette gradvis etter hvert som hunden venner seg til lydene. Til slutt kan du forhåpentligvis spille den så høyt at veggene rister, uten at hunden bryr seg.

Det er ikke mange dagene igjen, så last ned lydfilen nå og begynn å trene umiddelbart!

Emneord: fyrverkeri raketter fyrverkeritrening lyd sensitiv smell bråk

En liten ting som kan gjøre raketter mer positivt.

hultins bilde

Flott tiltak dette med lydfilen, men jeg ville ha lagt inn morsomme øvelser i forbindelse med lyden. Eller bare vanvittig morsom lek. Begynn når du ser at hunden begynner å venne seg til den lave lyden og slappe av. Ta frem favoritt leken, og lek i vei. Med en gang hunden reagere på lyden i negativ retning, avbryt hurtig og overse hunden. Eller jobb med hunden hvis du har en arbeidsmaskin. Men her er det IKKE lov å bruke ord som, NEI, FY eller andre negativ ladede ord. Dette skal være gøy.

Her kan man gå inn å gjøre det til noe enda mer positivt.

Jeg er heldig å ha hunder som sover seg gjennom nyttårsaften, men har også hatt hunder som ikke noe har virket på. Selv ikke det som er beskrevet over. Får hunden total panikk, så kan det være så og si umulig å jobbe med. Eller det krever mye kompetanse om å lese hunden. Min siste Dobermann var en slik, Og det gjaldt også tordenvær.

Vi la henne i et rom uten vinduer, og satte på høy musikk. Det hjalp noe. Men nyttårsaften vil alltid være et problem for noen. Beklageligvis.

Har prøvd lydfilen

Hilde Ns bilde

Wilma er 6,5 måned og dette blir hennes første nyttårsaften. Satte på lydfilen, det ble litt knurring først, men absolutt ikke tegn på redsel. Reagerte nok mest på bildet, så når jeg tok bort det ble knurringen borte. Tok så frem bildet igjen og da satt vi sammen og så på - ingen reaksjon i hele tatt, hverken på lyd eller bilde. Håper nyttårsaften går bra, men egentlig håper jeg at hun kan være med foreldrene mine på hytta hvor det er betraktlig mindre raketter. Skal be broren min prøve på sin pointer - hun er livredd nyttårsaften. Kanskje hun kan vennes til det (spørs når man er 8 år kanskje).

raketter

sussis bilde

Problemet mitt er ikke at de blir redde og engstelige, men rett og slett fly forbanna og holder et fryktelig lurveleven. Bjeffer som gale og de er skikkelig på hugget. Hadde de fått sjansen så hadde de sprunget etter rakettene og drept de som rotter.
plagsomt det også, men er vel bedre enn at de er livredde.

raketter

klas bilde

Samme problem har jeg med min cairn, han er fly forbanna hele julhelga og langt inn i det nye år.
Når det er raketter på TV må vi skynde oss å skru ned lyden ellers er det et lurveleven uten stans.
Slitsomt både for hund og eier. Er det noen som har gode råd?

Raketter

brittass bilde

Min Kasper (blir 7 i April) har alltid hatet raketter! Virker ikke som han er redd,men heller mere "jaget"-får ikke fred liksom og vil helst ligge ved bena mine når det smeller som værst. Har prøvd DVD,det hjalp litt,synes jeg.Men i år skal Kaspergutten på "discotek" nyttårsaften,på en kennel her i Vestfold.Der har han vært før og feiret nyttår og da kan du tro de har det gøy!!Bikkjene får "hatter" på seg og så er det musikk og lek når det smeller! Personalet der er veldig flinke å aktivisere hundene denne kvelden og tilbakemeldingen er at hundene nesten ikke enser nyttårsbråket! Kjempeflott tiltak! Min andre cairn,Hitos Evita, har aldri reagert noe på alt dette levenet ved nyttårstider.Ønsker alle en god jul og et godt nyttår!

Hundediscotek på Nyttårsaften!

HanneTs bilde

Det er jo en knallidé!

Det hadde vært artig å sett om vi kunne ha fått til her i Telemark også.

Nytt Års Raketter

Ponduss bilde

Vi øvde med lydfilen hele året, til å begynne med gikk det ikke så bra, men efterhvert sov Pondus igjennom det og alt var vel, trodde jeg. Men så kom nytt års aften, da var alt som før, frustrert og redd og rett under sengen! Til å med når jeg knekker nøtter løper han under sengen!!!! Tror det må være discotek neste år!!!

lydsensitivitet

runes bilde

Å spille av lydfilen blir nok aldri helt som "the real thing". Men vi har hatt ganske gode resultater etter trening med lydfila.

Den ene av hundene våre var skrekkslagen ved forrige nyttårsaften, han ville ikke en gang gå ut og tisse på flere dager!

I år var vi mye bedre forberedt, og hadde øvet i flere uker før den store dagen. Vi merket fremskritt hver eneste dag, og når nyttårsaften kom, reagerte han stort sett bare med voldsom bjeffing. Han gjemte seg ikke under sofaen, slik som sist. Og han turde å gå ut å tisse (selv om han helst ville raskt inn igjen).

Alt i alt var denne nyttårsaften mye enklere å komme gjennom, enn den forrige. Litt bedring kan nok også komme av at han har blitt eldre. Men han er generelt en ganske lydsensitiv fyr, og vi har merket at treningen har gjort ham mindre følsom.

Hei

sivvas bilde

Jeg selv har og har alltid hatt hunder som ikke har brydd seg om nyttårsraketter eller annen smelling og blinking. Jeg sier ikke at jeg har rett, men jeg tror nok det kommer av at jeg alltid har oppsøkt steder med mye lyder fra de har vært små, jeg trener lydighet bla rett ved en skytebane samtidig som idrettslaget har skiskytter-trening (det smeller en del, og smellene kommer uforutsett) Jeg bor rett ved et steinbrudd hvor det sprenges med dynamitt 4-6 dager i uka osv. Noen dager før nyttårsaften tar jeg med meg hundene ut og fyrer av et batteri eller to for å se reaksjonen på de og for at de skal se at jeg forholder meg helt rolig selv om det smeller rundt ørene på oss. Det jeg tror mange gjør feil er å værne hundene for slikt, man overvinner ikke frykten med å rømme fra det man er redd. Er man selv urolig og redd på nyttårsaften så blir hundene også det. I tillegg så tror jeg ikke det er bare lydene og lysglimtene hundene er redd, men hele settinga rundt. Fulle folk, lukten av rakettene osv. Selv tar jeg meg ikke så mye som en eneste pils på nyttårsaften en gang. Den festen kan man godt utsette til en annen kveld.

Altså mitt råd er å oppsøk plasser hvor det er mye bråk, ikke trøst hunden hvis den er redd, forhold deg selv rolig i slike situasjoner og gjør alt dette fra dag EN og ikke start 4 uker før nyttårsaften. Trener man en hund på forskjellige steder og i forskjellige situasjoner med mye forstyrrelser osv så får man en hund som takler dette mye bedre.

Sivva

Helt enig m d Sivva skriver

anngeess bilde

Helt enig m d Sivva skriver her! :-) Har bare hatt en hund som var redd raketter og bråk på nyttårsaften, og hun ble ganske fin etterhvert, sikkert p.g.a. at vi ikke gjorde noe ut av skrekken hennes. nå har jeg en 11 år gml. Cairntispe, og hun har aldri vært redd, blir stort sett med ut på veranda`n når d smeller som værst! Bare av og til har hun bjeffet litt mot rakettene, men gir seg snart for hun innser at de er utenfor hennes rekkevidde! :-)

Ønsker å være med der det skjer...

Tone Kristines bilde

Hvorfor må jeg være inne, det skjer så mye spennende ute...Min Cairn har opplevd 2 nyttårsfeiringer, begge gangene har det vært uforståelig for han å måtte være inne... Han viste ingen tegn på frykt eller interesse for raketter når vi var ute på tisseturene, men det var tydelig at han ikke ville være for nær "grisehylene". Men på litt avstand var de ok. Når klokken nærmet seg midnatt så har jeg og hunden holdt oss inne, mens resten av den 2-beinte flokken har vært ute. Dette har min 4-beinte venn sett på som veldig urettferdig, sist nyttårsaften fikk han derfor beskue rakettene fra vinduet.

Tusen takk for hjelpa

karinas bilde

Tusen takk til deg som hjalp meg å laste ned fila med fyrverkeri til pc'n! Ønsker alle en fortsatt god jul og et godt nytt år!