Intervju med kennel Gerseme

Her er årets (2007) første intervju i vår portrettserie, med oppdretter Gunn Halle som driver kennel Gerseme i Trondheim.

Hvordan og når startet din interesse for cairn?

Jeg har vokst opp med schäfere og har hatt flere selv etter jeg ble voksen. Men som alle vet så ble helsetilstanden på rasen verre og verre og jeg hadde klippekort hos veterinæren. Så for snart 13 år siden bestemte jeg meg for å skifte rase. Det ble mye lesing om forskjellige raser. Jeg ønsket en sunn rase, som ikke skulle være stor men samtidig robust. Til slutt landet jeg på cairn og har ikke angret på det!

Fortell litt om kennelnavnet, hvordan ble det til?

Jeg hadde to-tre andre forslag inne først, men noe ble ikke godkjent i Belgia og ett ble det lagt inn protest på hos NKK (hvorfor er det så veldig hemmelig hva det protesteres på og av hvem?) så til slutt ble det Gerseme. Jeg ville ha et staut navn. Gerseme var datter av Frøya og betydningen av navnet er “kostbarhet”; det mest dyrebare en kan eie. Og det må vi jo si at cairn er :-)

Hva er bra med utstilling, og hva er mindre bra?

Det som er bra er at en kan få en bedømmelse på eksteriøret på hunden. Så kan en jo være enig eller uenig med dommeren, men det er jo dette vi betaler for. Sosialt er det også.

Det som jeg synes kan være mindre bra er at enkelte utstillere (uansett rase) ser ut til å knytte sin egen identitet til hundenes eksteriør og resultater på utstilling. Da kan det fort bli slik at en tar et tap nesten som et personlig nederlag og fornærmelse og en seier betyr at en både kan og vet mest og best om sin egen rase her i verden ;-)

Hva mener du er mest positivt med rasens utvikling, og minst?

Mest positivt synes jeg det er at cairn har blitt en populær rase; det øker det genetiske mangfoldet og gir større utvalg i avlsarbeidet.

Det som jeg synes er minst positivt er at cairn har blitt en populær rase; jeg frykter store valpefabrikker som spyr ut valper til en stadig økende kundemasse….

Har du noen morsomme episoder å fortelle?

Tja, det har jo skjedd en del opp gjennom tida, men skal jeg nevne noe så var det en gang at gamle Rocky (han var valp den gangen) kastet seg foran katta i musejakta og rappet musa. Aldri har en katt vært hatt lengre fjes! Og gjett om katta var fornærmet..

Hva ønsker du med ditt oppdrett?

Vi ønsker vel alle at resultatet skal bli vakre og sunne hunder. Men hovedsaken er til syvende og sist at hundene fungerer godt i en vanlig familie, for det er der de fleste cairnvalper havner. Det krever godt “interiør” på innsida av det vakre hodet.

Kan du nevne noen cairn fra eget oppdrett som er din favoritt?

Jeg vil ikke plukke ut noen favoritt; alle har store personligheter og jeg er like glad i alle!

Hvis du skulle plukke ut en cairn, som etter din mening er tilnærmet lik idealet, hvilken hund tenker du på da, og hvorfor?

Å – det var ikke så enkelt å svare på. Kunne ha sagt ingen nevnt, ingen glemt. Men jeg vil gjerne fortelle om da jeg første gang “plukket” ut en valp som jeg var sikker på ville ha en lysende karriere i utstillingsringen:
Jeg glemmer aldri da vi var på Cairn-Open ved Bogstad camping for noen år siden. Der så jeg en valp på et bord som var noe av det lekreste jeg hadde sett, så jeg gikk rett bort og spurte om hvem det var. Det viste seg å være Sweet Things Emma. Vi kjenner vel alle til hennes karriere i ringen senere. Hun er, etter min mening, en svært god representant for rasen. Ingen overdrevne vinkler eller linjer, men en gjennomført harmonisk bygget cairn.
Det som er hyggelig er at det har kommet til mange flere cairn med årene som er utrolig flotte.

Har du hatt noe forbilde for eget oppdrett?

Jeg vil ikke framheve noen bestemt person eller kennel, men har vel plukket litt her og litt der.

Har du gjort deg opp en mening om hvordan vi kan avle opp en sunnest mulig rase?


Det er vel viktig å utnytte mangfoldet som nå har blitt og ikke bruke bare “kjendishanner” i avlen. Utfordringen blir blant annet å finne de gode hannhundene som ikke blir vist fram så mye på utstilling. Så lenge det ikke er noen systematisk registrering av arvelige sykdommer på cairn via klubben som er tilgjengelig for oppdrettere, så blir det opp til hver enkelt å gjøre så godt en kan for å holde rasen sunn.

Hvilket råd vil du gi til andre som går med oppdrettsplaner av cairn?

Finn ut hva du vil med avlen. Gode råd er ikke vanskelig å få hvis en spør andre, men det er like mange meninger som det er oppdrettere :-) Husk at det er mye arbeid med å drive oppdrett, og også et stort ansvar.

Hva er dine ambisjoner og ønsker for fremtiden?

I forhold til oppdrett så ønsker jeg at det skal være hunder som fungerer godt i familier samtidig som de ser ut som det standarden for rasen sier de skal se ut som.

For rasen sin del så ønsker jeg at dommerne snart blir enige om hvordan cairn skal se ut – variasjonene på de hundene som blir satt opp som vinnere på utstilling er for store. Og så ønsker jeg at de tar fram målebåndet, størrelsen må ned på det som standarden synes jeg.

Hvis du kunne gitt bort en HP (hederspremie) til en person du mener fortjener det, hvem ville du gitt den til og hvorfor?

Oi, det var vanskelig! Hvis jeg kunne fått gi den til flere, så ville jeg ha sagt at de som arrangerer utstillinger fortjener en HP. Kanskje den eneste tilbakemeldingen de får er sure kommentarer fra hundefolket på småtteri og enda orker de å stå på for at utstillerne skal ha en utstilling å dra på. Det å arrangere utstilling er en stor jobb.

Men – siden det skal være en person så vil jeg i dag velge meg Karin Leverton. Hva hun har brukt av timer og krefter til gode for oss cairneiere er ikke godt å si, men det er en formidabel jobb hun har gjort så langt for klubben og medlemmene. Og like blid og tålmodig uansett. Derfor mener jeg hun fortjener en HP.

Er det noe annet du ønsker å tilføye?

Det måtte bli at jeg ønsker å hilse til alle cairnvenner :-)

Gerseme`s Brynhild (Bianca)Gerseme`s Brynhild (Bianca)