Intervju med kennel Sir-Will

Vi fortsetter vår portrettserie, denne gang med oppdretter Camilla Midthjell Bakk fra Oppdal kennel Sir-Will .

Hvordan og når startet din interesse for cairn?

Interessen for hund har alltid vært der, jeg vokste opp med hund. Mamma drev oppdrett av flat coated retriever. Disse trente jeg mye lydightet og agility med, så det ble til at jeg skulle få kjøpe meg egen hund for konfirmasjonspengene mine. Det var faktisk en tilfeldighet at det ble cairn, en annonse på tv2 tekst tv fikk meg til å lese om rasen i en hundebok. Vi ble enige om at dette måtte være en rase som passet meg og mine interesser godt. Flaks hadde vi, for det var en tispe i kullet og den fikk vi kjøpe. Sånn kom Nadia (Fiva`s Norma Jean) som første cairn Terrier til Oppdal i 1995. Siden har det blitt flere, mange flere? Har akkurat for øyeblikket 2 cairn: Nuch Ca-Miba`s Kiara Emilsdatter og Rottriver`s Powerman.

Fortell litt om kennelnavnet, hvordan ble det til?

I 2004 mistet jeg en sønn i svangerskapets 5. md. Han hadde en alvorlig hjertefeil HVHS. Siden han skulle hete William, syntes jeg det var naturlig og litt fint å kalle ham opp, derfor Sir-Will. Navnet ble registrert høsten 2005.

Hva er bra med utstilling, og hva er mindre bra?

Det er jo selvfølgelig bra å få en bedømmelse på hunden, men også å treffe “likesinnede”. En venn av meg sa engang at “hundefolk er veldig gale, men de er ikke farlige”..

Mindre bra synes jeg er tendensen til grupperinger på utstillingene. Det er ikke alle som er like flinke til å ta tap og vinn med samme sinn. Vi må bli flinkere til å unne andre å vinne, alle sammen!

Hva mener du er mest positivt med rasens utvikling, og minst?

Rasen vår har blitt voldsomt populær i det siste, derfor synes jeg det er bra og kanskje litt godt gjort at rasen har beholdt sitt gode gemytt. Mange raser som vokser fort i popularitet blir lett nervøse og til dels aggressive. Dette er ikke ennå et problem hos cairn.

Men kanskje det er en av årsakene til det jeg synes begynner å bli negativt med utviklingen. Mange cairn som vises på utstilling i dag, er veldig lite 2terrier”. Haler må holdes og ører henger bakover, dette er ikke en glad og livlig terrier som jeg synes cairn skal være..

Har du noen morsomme episoder å fortelle?

Det har blitt mange morsomme historier opp igjennom og med Jerry ( Rottriver`s Powerman) i huset blir det mange pr dag. Makan til humørspreder og koselig hund har jeg aldri opplevd..

Hva ønsker du med ditt oppdrett?

Avle fram sunne og friske hunder. Prøve så godt jeg kan å beholde litt av det som er en terrier. Så gjør det ingenting om de vinner litt heller.

Kan du nevne noen cairn fra eget oppdrett som er din favoritt?

Har ingen av eget oppdrett ennå, men håper på å få fram noen vidundere i slutten av januar!

Hvis du skulle plukke ut en cairn, som etter din mening er tilnærmet lik idealet, hvilken hund tenker du på da, og hvorfor?

Det kan være mange, men om jeg skulle velge en spesiell, så må det bli “Pojke” ( Blondes Have More Fun V Eskadale) Den hunden er den jeg har sett som er mest lik standarden på alle måter.

Har du hatt noe forbilde for eget oppdrett?

Nei, egentlig ikke.

Har du gjort deg opp en mening om hvordan vi kan avle opp en sunnest mulig rase?

Mange tenker nok at dette er business, og det er da problemene blir til.. Jeg tror at ved å tenke nøye gjennom hvilke hunder man avler på og ikke ha dette som en hobby man skal tjene penger på, kommer man langt. Sunn fornuft burde jo være tilstrekkelig.

Hvilket råd vil du gi til andre som går med oppdrettsplaner av cairn?

Følg magefølelsen og ha tro på det du gjør.

Hva er dine ambisjoner og ønsker for fremtiden?

Som tidligere nevnt, avle fram sunne og friske hunder. Prøve så godt jeg kan å beholde litt av det som er en terrier.

Hvis du kunne gitt bort en HP (hederspremie) til en person du mener fortjener det, hvem ville du gitt den til og hvorfor?

Alle som synes de fortjener det. Ønsker ikke å trekke ut noen spesiell.

Er det noe annet du ønsker å tilføye?

Ønsker alle et godt nytt år!!
Hilsen Camilla, Kira og Jerry!!