Intervju med kennel Nordic Strength

En kennel langt oppe i nord – nærmere bestemt Bodø – er nestemann ut i vår portrettserie. Oppdretterne Heidi Midtsand og Willy K. Sandaa fra kennel Nordic Strength er våre intervjuobjekter denne gang.

Hvordan og når startet din interesse for cairn?

Jeg har vokst opp med cairn, og mener at det er den eneste “lillehunden” jeg kan ha. Har ellers hatt schæfere og dobermann. Cairnen har svært få begrensninger i forhold til disse. Kun djup snø og tunge lass. Mamma har hatt noen kull på cairn tidligere, under kennelnavnet Miljøsablo. Min første cairn var fra mammas siste kull.

Fortell litt om kennelnavnet, hvordan ble det til?

Ville ha et kennelnavn som kunne sies å være internasjonalt. Tenkte at det også skulle speile at jeg bor i nord. Førstevalget mitt har imidlertid en kennel i USA!

Hva er bra med utstilling, og hva er mindre bra?

Utstilling er bra for å holde standarden på cairnen ved like. Men ofte ser jeg at cairnene blir mer og mer høybente og korte. I tillegg er mange “vinnercairn” alt for store. Cairnen skal ikke være langbent!!! En dommer sa til meg en gang; “Jeg må dømme opp de typer cairn som ligner på de cairnene som de store oppdretterne har. Det er jo de som bestemmer standarden”. Vel! Men utstilling er sosialt både for folk og hunder. Det er fint at man kan kommer sammen og ha det hyggelig med hundene! Her nord har vi i hvert fall det! ;-D

Hva mener du er mest positivt med rasens utvikling, og minst?

Se svaret på forrige spørsmål.

Har du noen morsomme episoder å fortelle?

Hm, hvem skal jeg velge??? Det må være den gangen Emma var valp, og jeg skulle smøre tabasco på hjørnet av et gulvteppe, for å få henne til å slutte å bite der. Jeg skrudde av korken og la den ved siden av meg. Hadde litt tabasco på en pensel, og begynte å smøre på. Det jeg ikke la merke til først, var at Emma hadde smakt (!!) på lokket. Skal si det ble fart på henne! Måtte tvinge henne til å skylle munnen! Det var jo i grunn rimelig artig! Hvertfall for oss som så på!

Hva ønsker du med ditt oppdrett?

Jeg ønsker å oppdrette friske, omgjengelige og rasetypiske cairn (i henhold til standarden). En av mine fanesaker, er å unngå for store cairn.

Kan du nevne noen cairn fra eget oppdrett som er din favoritt?

Sofie!! Men hun er jo flyttet nå da. Egentlig er jo alle mormor beste barnebarn.

Hvis du skulle plukke ut en cairn, som etter din mening er tilnærmet lik idealet, hvilken hund tenker du på da, og hvorfor?

FINUCH INTUCH NUCH SUCH SV-00 Funny Lass Fritz Fritteman. Så han første gang som åtteåring. Helt vanvittig pen hanne! Med et fantastisk steg! Han er farfar til mitt tredje valpekull.

Har du hatt noe forbilde for eget oppdrett?

Enkelt og greit de som mener at en cairn skal være en cairn og at man ikke skal gjør store sprang fra standarden. I tillegg mener jeg at de flotteste oppdretterne er de som går nøye i sømmene på sine hunder og sin avl, og er ÆRLIG med det de finner der.

Har du gjort deg opp en mening om hvordan vi kan avle opp en sunnest mulig rase?

Avle på en cairn, som skal være “lagom” og frisk. Mange cairn ser ofte ut som forvokste, feilfargede westier. En cairn skal ikke være ekstrem. Ha lang hals og alt for kort kropp. Alle sykdom er sykdom, uansett om det er “bare litt”. Vi har tross alt en liten hardfør brukshund, som jeg håper får lov å være slik til glede for alle våre etterkommere!

Hvilket råd vil du gi til andre som går med oppdrettsplaner av cairn?

Sørg for at din hund og den du har tenkt å parre med er frisk sunn og rasetypisk. Det er slett ikke alle forunt å være et godt avlsdyr. Følg (minst) avlskriteriene i raseklubben.

Hva er dine ambisjoner og ønsker for fremtiden?

Å fortsette med det jeg gjør. Stille mine hunder litt her og litt der, og i ulike grener.

Hvis du kunne gitt bort en HP (hederspremie) til en person du mener fortjener det, hvem ville du gitt den til og hvorfor?

Den personen som bestandig har hjulpet meg med råd om det meste med dyr, og gitt med en klapp på skulderen når det trengtes: Trude Kleveland – kennel Fabienne ;-D Burde i grunn fått lov til å gi bort noen 1. premier også..

Er det noe annet du ønsker å tilføye?

Skulle ønske at det i sør også kunne vært så sosialt som vi har det her nord. Her er alle mye mer sammensveiset og lojale. Har man et problem, så tar man det opp med den det gjelder.

Hilsen Heidi, trønderen fra nord.