Intervju med kennel Gairich

Her er det siste intervjuet i vår portrettserie i denne omgang. Siri Evju Janssen fra kennel Gairich er den som blir intervjuet.

Hvordan og når startet din interesse for cairn?

Vi har hatt hund i 25 år, schæfer, golden retriever og polarhunder. Jeg har alltid ønsket meg en terrier, og det var egentlig tilfeldig at vi fikk akkurat Tilla fra Geir og Lillian på kennel Gelitus i 2000. Vi skulle bare ha en cairn, men som for så mange andre var ikke en nok. Året etter fikk vi Luckie på fór, også fra Geir og Lillian, og da var det gjort. Nå har vi tre cairn, og jeg håper at disse kan bli stammen i vårt oppdrett på sikt.

Fortell litt om kennelnavnet, hvordan ble det til?

Gairich er gælisk og betyr “noisy hill”. Det syntes vi passer godt, vi bor på en bakketopp, og med fire barn og et varierende antall hunder er det som regel liv og røre hos oss.

Hva er bra med utstilling, og hva er mindre bra?

Utstilling er bra fordi det gir oss en bedømmelse av våre hunder, i tillegg til å være en møteplass både for å se andre cairn og for å treffe andre cairn-interesserte. Utstilling er stort sett veldig sosialt og hyggelig.

Det som er mindre bra synes jeg er at enkelte noen ganger kan ha litt for store ambisjoner på egne hunders vegne.

Hva mener du er mest positivt med rasens utvikling, og minst?

Det positive er nok at vi fortsatt har en frisk rase. Det mindre positive er at rasen er i ferd med å bli så populær at det kan føre til mindre gjennomtenkt oppdrett og dermed sette nettopp rasens helse i fare.

Har du noen morsomme episoder å fortelle?

Med cairn i huset er det stadig morsomme episoder, kanskje særlig når vi har dem med på seiltur. Cairn egner seg veldig godt som mannskap på båten, de er nysgjerrige og arbeidsomme. Frecks store selvtillit som unghund førte til at han trodde at han kunne gå på vannet, noe han heldigvis sluttet med etter første forsøk. Men hundene har alltid på seg redningsvest!

Hva ønsker du med ditt oppdrett?

Det viktigste er å avle frem friske, rasetypiske hunder med godt gemytt som blir flotte familiehunder til glede for sine eiere. Jeg har et langsiktig mål med mitt oppdrett, og tenker flere generasjoner frem når det gjelder de kullene jeg planlegger. Mitt oppdrett vil nok alltid være i liten målestokk, men jeg håper å kunne få frem den type cairn som for meg er den ideelle, og som følger standarden både når det gjelder utseende og størrelse. Og det er kanskje nettopp størrelsen som gir de største utfordringene.

Kan du nevne noen cairn fra eget oppdrett som er din favoritt?

Jeg har foreløpig bare hatt ett kull, og alle valpene er selvsagt mine favoritter.

Hvis du skulle plukke ut en cairn, som etter din mening er tilnærmet lik idealet, hvilken hund tenker du på da, og hvorfor?

Jeg har ingen absolutte favoritter, selv om det er flere hunder som for meg til sammen har de egenskapene jeg ønsker å jobbe mot i mitt oppdrett.

Har du hatt noe forbilde for eget oppdrett?

Jeg har ikke et spesielt forbilde, men mange venner i cairnmiljøet som har hjulpet meg utrolig mye, noe jeg er veldig takknemlig for. Imidlertid må jeg nevne Geir og Lillian på Gelitus Kennel, både for at vi fikk kjøpe Tilla hos dem, og for at de alltid har tid til å svare på mine utallige spørsmål.

Har du gjort deg opp en mening om hvordan vi kan avle opp en sunnest mulig rase?

Ved størst mulig åpenhet oppdrettere imellom, og ved et bevisst avlsarbeid. For oss nykommere er dette spesielt viktig, vi er ganske hjelpeløse uten objektive råd og hjelp fra de erfarne oppdrettere innen rasen.

Hvilket råd vil du gi til andre som går med oppdrettsplaner av cairn?

Møt opp på utstilling med og uten hund. Snakk med erfarne oppdrettere, les og lær både om rasen, om hund generelt, og om trimming av cairn. Gå på kurs. Og bruk tid på dette, tenk langsiktig, vær ærlig og ha et mål med avlsarbeidet.

Hva er dine ambisjoner og ønsker for fremtiden?

Jeg ønsker meg friske, sunne familiehunder, som forhåpentligvis vil gjøre det bra også i utstillingsringen. Jeg håper at mine valpekjøpere skal bli fornøyde med de valpene og den oppfølgingen de får av meg. Og jeg håper at vi skal fortsette å ha et godt miljø i Cairn Terrier Klubben og rundt utstillingsringen, og jobbe sammen for denne flotte rasen.

Hvis du kunne gitt bort en HP (hederspremie) til en person du mener fortjener det, hvem ville du gitt den til og hvorfor?

Det er mange jeg kunne tenke meg å gi en hederspremie til, kanskje spesielt alle de som tålmodig svarer på mine spørsmål både angående avlsarbeid og pelstrim, uten at jeg vil nevne navn.

Er det noe annet du ønsker å tilføye?

Jeg vil bare rette en takk til dere ildsjeler i DinCairn for denne flotte siden, og for det initiativet dere viser. Det er et flott tiltak!