Velg oppdretter med omhu!

I dag fikk jeg en hyggelig men litt fortvilet telefon fra en mann som ba om litt råd og veiledning angående et planlagt valpekjøp.

Mannen – med familie – hadde en stund overveid å kjøpe seg hund, da de tilfeldig kom over en annonse med cairnvalper. Mannen tok kontakt med oppdretteren, og det ble ganske kjapt bestemt at den ene tispen skulle få bli et nytt medlem hos familien.

Som ferske hundeeiere hadde familien en god del spørsmål angående hundehold og cairn osv. – men de følte etter hvert at deres henvendelser til oppdretteren ble oppfattet som masete og brysomt.

Mannen ville gjerne se på valpen som var blitt forespeilet – og hadde til sammen vært hos oppdretter tre ganger for å hilse på “deres” valp. Ved hvert besøk måtte valpekjøperen sitte på kne i yttergangen for å hilse på valpen sin, og kjøperen bet seg merke i at tispevalpen virket svært så tilbaketrukket og sky.

Familien begynte etter hvert å betvile oppdretterens seriøsitet, og i hvertfall da oppdretteren forsøkte å levere valpen så tidlig som før 7 ukers alder. Kjøperen var fast bestemt på at valpen måtte få bli hos sin mor til den var fylt 8 uker – for det hadde kjøperen lest seg til at var det riktige, og gav beskjed om dette til oppdretteren.

Den forventningsfulle familien begynte som sagt å lure på oppdretterens seriøsitet og begynte å søke litt på nettet etter mer informasjon da de kom over artikkelen på DinCairn vedrørende valpekjøp.

Etter å ha lest denne tok mannen i familen en telefon til meg. Valpekjøperen lurte på om jeg hadde tid til å prate litt og hjelpe dem med sitt “dilemma” ? da kjøperen ikke kjente til noen i cairnmiljøet eller visste hvor han skulle henvende seg med sin tvil rundt dette.

Jeg fikk oppgitt et oppdretternavn som ikke hørtes kjent ut… men jeg lovte mannen å undersøke med kolleger som muligens visste mer, eller som hadde kjennskap til den navngitte oppdretteren – for så å gi han tilbakemelding på hva jeg fant ut.

Det jeg til slutt fant ut om denne oppdretteren, var at denne har blitt utestengt fra NKK på livstid på grunn av sitt useriøse hundehold – og heller aldri får mulighet til å registrere noen valper i eget navn eller tidligere operative kennelnavn! Det denne oppdretteren nå gjør, er å registrere valpene i andre familiemedlemmers navn. Valpene, og øvrige hunder, blir som regel stuet bort i kjelleren – og får se “omverdenen” for første gang når potensielle valpekjøpere melder sin interesse, og dertil begrenset til et kort besøk i yttergangen!

Litt vemodig var det selvfølgelig å skulle ringe tilbake til valpekjøperen med den triste beskjeden om oppdretteren – men enden på visa ble at mannen var veldig glad og takknemlig for opplysningene, og sa fra seg valpen med en gang.

500 kroner fattigere i valpedepositum ble familien – men “rikere” belyst om hva som er det riktige og det mest fornuftige å gjøre for at deres opplevelse som førstegangs hundeeier, skal få et så riktig og godt utgangspunkt som mulig i fortsettelsen.

Vi kommer til å følge opp denne artikkelen med en ny artikkel som forteller hva en seriøs oppdretter er, og hva du bør spørre om. Følg med!

"oppdretter...."

Janets bilde

Jeg klarer ikke slutte å forundre meg over hvordan mennesker kan behandle små, uskyldige og hjelpeløse dyr. Det river i hjerteroten å lese dette, stakkars små valper og resten av hundene som måtte befinne seg i huset der denne "oppdretteren" bor og driver sin virksomhet. Man får lyst til å hente alle sammen og bare være god og snill og gi tryggeht og kjærlighet og varme. Håper NKK kan komme dette til livs slik at resten av familien også blir ekskludert fra å kunne få registert noen valper. Man håper i hvert fall i det lengste.
Og ikke minst får man håpe at valpene kommer til noen med litt erfaring som vet hvordan de skal behandle disse små som ikke har møtt verdens lyse side enda, og som kommer til å bære med seg opplevelsene fra valpekasse og manglende preging hele livet.
Flott at dette er et tema dere tar opp her, selv om det er så inderlig trist at man bare vil gi seg over.

Hilsen Janet i Bergen

Valpe-kjøpere

runes bilde

Jeg tror det er vanskelig for NKK å løse dette problemet på egen hånd. Så lenge det finnes valpekjøpere som er villige til å “kompromisse” i forhold til oppdrettere, vil nok problemet alltid være der.

Som valpekjøper vil i alle fall jeg kreve at valpen er registrert hos NKK, at jeg får møte tispa (og hele kullet), at jeg får møte faren (dersom det er mulig), osv.

Jeg tror altså at ansvarlige og krevende valpekjøpere er nøkkelen til løsningen på dette problemet. Jeg er veldig glad for at valpekjøperen i denne historien valgte å avstå fra å kjøpe, skulle ønske at alle valpekjøpere var så tøffe.

Vær krevende i forhold til oppdretteren, da vil vi som valpekjøpere sørge for at bare de beste oppdretterne overlever!

Det jeg tenkte på i forhold

Janets bilde

Det jeg tenkte på i forhold til NKK her, er at de tillater at andre familiemedlemmer registrerer valpene for den som er ekskludert fra all aktivitet hos NKK. Så lenge det er samme adresse, så må det kunne finnes en løsning. Men er helt enig med deg, i at vi som valpekjøpere MÅ være selektiv i forhold til hvem vi kjøper fra. Jeg sier det så sterkt at hvis kjemien ikke stemmer, eller magefølelsen ikke er god, så oppsøk noe andre. Vi skal tross alt leve med hunden i mange, mange år, forhåpentligvis, og det kan oppstå situasjoner som gjør at man ønsker kontakt med oppdretteren igjen.

Hilsen Janet