Vise frem hunden (handling)

I denne artikkelen vil vi fortelle om hvordan du viser frem hunden på utstilling. Vil du lære om regler og praktiske ting kan du lese denne artikkelen.

Hva kan vi så gjøre for å presentere vår hund på en best mulig måte? Det er en selvfølge at vi alltid møter med en velstelt hund, som er godt "luftet" på forhånd. Hvis hunden ikke er i pels, så la den heller bli hjemme. Det er mange utstillinger i løpet av året, så anledningen vil helt sikkert by seg senere. Det er ikke å anbefale å vise en hund i dårlig pels eller kondisjon (for tykk/tynn).

Husk at hundens eksteriør er det ingen ting å gjøre med. Den er resultat av sine foreldre, og viser om oppdretteren har lykkes i å finne en god kombinasjon. Ta det derfor ikke personlig dersom din hund ikke helt er idealet for rasen. Alle ønsker jo å eie eller være oppdretter av den beste hunden. Men alle kan jo ikke vinne alltid.

Det DU imidlertid kan gjøre, er å presentere hunden på beste måte overfor dommeren. Det blir sagt at utseende utgjør 50 prosent og handling utgjør 50 prosent. Dette begynner allerede når du får valpen. En glad hund, som er foret riktig og som får rikelig mosjon og masse kjærlighet, vil ALLTID være en god hund, uansett premiering.

På utstilling skal dommeren se på hundens tenner og kontrollere bittform etc. Da gjelder det at vi har trent på dette fra valpen er liten. Noen dommere vil se hunden på et bord, bl.a. cairn. Å stå på bordet må også trenes på. En hund som er vant til å stå på et bord, vil heller ikke bli så lett redd hos dyrlegen.

Hunden må kunne bli tatt på av fremmede. Noe av det viktigste ved hundeutstillinger, er at vi skal avle frem mentalt sunne hunder, som skal kunne tåle den påkjenningen det er å komme på en utstilling med mange fremmede mennesker og hunder, og bli tatt på av en fremmed (dommeren).

I utstillingsringen finnes det KUN 2 posisjoner. Hunden skal stå i ro. Dette kan med fordel trenes på. Og den skal trave (ikke galoppere) rundt i ringen. Hver rase har sitt bevegelsesmønster, så her må fart og skrittlengde tilpasses hundens bevegelser. Pass på at du går "avslappet" med hunden. Pass på at du stiller deg foran dommeren når du stopper, slik at dommeren ikke må flytte på seg.

En hund trenger normalt ikke å bades før en utstilling. For de fleste raser holder det med en god børsting. Utstillingstrimming av cairn krever god tid og kunnskap. Dette læres gjennom praktisk arbeid og ved å få veiledning av oppdretter og å gå på trimmekurs.

Først kommer klassens hunder samlet inn i ringen. Da gjelder det å stille hunden opp så pent som mulig. La den helst stå fritt, en hund som kan "stilles opp" uten hjelp gir et veldig godt inntrykk overfor dommeren. Stå aldri mellom hunden og dommeren. Dommeren skal SE hunden hele tiden. Når hunden går i ringen ser dommeren på bevegelsene.

På bordet holdes utstillingskobbelet kort (gjem resten i hånden din). Tren på å stille hunden på bordet. Når hunden plasseres på bordet skal dette gå fort, unngå å oppta dommerens tid. Løft hunden på bordet, plasser forbeina, bakbeina, hode (kort line) og til slutt halen. Tenk hele tiden på hva som er viktig i de ulike situasjonene i utstillingsringen.

Førsteinntrykket er meget viktig for dommeren. I ringen er det også viktig at det er god kontakt mellom hund og fører. Prat gjerne med hunden og få den til å vise seg fra sin beste side. Dette må trenes på hjemme. Det nytter ikke å komme på utstilling uten å være forberedt, og kanskje bli skuffet over at det ikke gikk bra. Husk at DU vet hvor fint hunden din kan vise seg. I ringen er det DIN oppgave å vise dommeren dette. Det er kort tid vi har til disposisjon, så her må konsentrasjonen være på topp.

Det du kan forlange av dommeren er at han/hun selvfølgelig er høflig og vennlig, og går nøye over hunden din. Husk at det er helt frivillig å stille ut. Dommeren gjør deg en tjeneste ved å se på hunden din, så da må du sørge for å gjøre en god jobb. Du ber om akkurat denne dommerens syn på din hund, og han/hun gir deg det ut fra det de ser i bedømmelsesøyeblikket.


Litteraturtips:

  • Click to win (utgitt av Canis)
  • New secrets of successful Show Dog Handling av Peter Green & Mario Migliorini

Kilder:

  • Handlerkurs m/Peter Green
  • Artikkel av Christen Lang