annet

Travelt hundeliv

En artig artikkel ble presentert i Bygdeposten.no, den måtte selvfølgelig vi også ha med på DinCairn.

Inka på beversafari

I går kveld skulle Inka og jeg gå vår vanlige kveldstur. Vi tok turen til Preuserstranda, en flott sandstrand på Hurumlandet i ytre Oslofjord. Hadde Inka i bånd, da det ofte er rådyr å se i området. Plutselig bråstoppet Inka, og sto helt stiv og skjelvende som hun gjør når hun ser ei katte.

1960-1973: oppdrettet skyter fart

I de 30 første årene med cairn i Norge, var det smått med oppdrett. Det ble bare registrert 60 cairn-valper mellom 1930 og 1959, og ofte kunne det gå over ett år mellom hvert kull som ble født. Men i 1959 skjedde det ting som forandret på dette, og i årene som fulgte ble det et lang mere aktivt cairn-oppdrett her i landet.

17.mai "O skrekk o gru"

Har i diverse hundefora lest om det årlige tilbakevendende marerittet: Nyttårsaften og rakettoppskytninger. Hos oss gikk det veldig fint. Den lille røveren vår, Leo (Brocaires Laudes Leopold) var da 5 mnd. og brydde seg ikke filla. Imidlertidig ser det nå ut som vi heller skal få et annet problem; nemlig nasjonaldags-feiringen.

Verdens mest kjente cairn terrier

Hvilken cairn terrier er verdens mest kjente og omtalte? Det er nok verken en kjent avlshund eller en utstillingsstjerne, men derimot en filmstjerne! Når jeg satt og “zappet” litt på tv’en i dag, kom jeg over nettopp den filmen som gjorde denne hunden så berømt. Hvilken hund snakker jeg om, og hvilken hund er det? Du har kanskje gjettet det allerede?

1929-1959: den spede begynnelsen

I dette kapitlet får du vite mer om cairn terriere i Norge fra 1929 og frem til slutten av 1950-tallet. Det er svært sparsomt med kildemateriale fra denne tiden, men noe har heldigvis blitt bevart. Vi baserer vår historie helt og holdent på registreringer som er gjort hos Norsk Terrier Klub (NTK) og Norsk Kennel Klub (NKK). Importer og oppdrett som har foregått utenfor disse “offisielle” kanalene er nærmest umulig å finne ut av, og det er også helt uten betydning for cairn-oppdrett i Norge over tid.

De første cairn terrierene i Skandinavia

Nå har vi lært litt om opphavet til cairn terrieren, men når kom egentlig den første cairn terrieren til Norge? Og hva med Sverige og Danmark? I dette kapitlet får du svar på disse spørsmålene.

Cairn terrierens opphav og egenart

Hvor kommer egentlig cairn terrieren fra? Mange “cairn-historikere” ynder å fremstille cairn terrieren som en rase som har eksistert på det skotske høylandet i hundrevis av år. Dette er nok en noe upresis og unyansert påstand. I dette kapitlet får du vite mer om bakgrunnen for cairn terrieren, fra de aller første spor av rasen og frem til vår moderne hund.

Lydighetscairn "nede for telling"

Det var en meget redusert Inka som ble hentet hos veterinæren i går ettermiddag. Matmor hadde gått mange runder med seg selv før avgjørelsen ble tatt: Inka skulle steriliseres.

Kasper og hamsteren

Jeg vil fortelle en søt historie fra dengang min cairn-gutt, Millicents Kasper, var ca. ett år gammel. Min datter hadde en hamster dengang, og hver gang Kasper gikk forbi buret hadde han et årvåkent blikk på den og hadde vel egentlig lyst til å sette kloa og tennene i den lille.