Cairn Terrier trimming - fra start til slutt

Cairn Terrier grooming - start to finishVi har fått tillatelse fra den amerikanske Cairn terrier klubben (CTCA) til å oversette heftet Cairn Terrier grooming - start to finish. Det er lagt ned mye arbeid i oversettelsen, men nå føler vi at dette er den mest komplette og beste trimme-guiden som finnes på norsk! I tillegg til at du finner hele guiden på disse nettsidene, kan du også laste ned en pent formattert PDF-fil for utskrift.

Opphavsrett

Den orginale teksten er ©1990 - Cairn Terrier Club of America. DinCairn™ har opphavsretten til denne oversettelsen. Kopiering er ikke tillatt uten skriftlig tillatelse fra oss. Utskrifter av PDF-fil kan distribueres fritt.

Forord

Gratulerer med valget av en cairn-terrier som en forøkelse til familien din! Om du har hatt en cairn-terrier en stund og ønsker å lære hvordan man trimmer den på en skikkelig måte, eller om du har en ny valp, vil denne guiden gi deg all basis-informasjonen som er nødvendig for å trimme den dobbelt-pelsede cairn-terrieren.

Seksjon I vil ta for seg trimming av din cairn fra tidlig valpestadium frem til 10-12 måneders alderen. Om hunden er et kjæledyr eller en utstillingshund, er stell av valpens pels i prinsippet det samme.

Seksjon II omhandler mer avansert trimming, som gjør en cairn klar for utstillingsringen. Selv om du ikke har noen planer om å stille ut hunden din, vil allikevel informasjonen som gis i seksjon II være til til hjelp for deg.

Komitè-medlemmer (november 1990): Betty E. Marcum (leder), Mildred Bryant, Ken Kauffman, Lynne Nabors.

Oversetterenes forord

Vi har, så langt det var mulig, forsøkt å holde oss til den orginale teksten (selv der hvor vi kanskje ikke er helt enige med denne). Imidlertid har det vært nødvendig med noen omskrivinger her og der, for å gi teksten en god norsk språkdrakt. Åpenbare feil i teksten har også blitt rettet.

I den orginale teksten er begrepene "grooming", "stripping" og "pulling" blitt brukt noe inkonsekvent. Vi har strammet inn på dette, og bruker disse begrepene gjennom hele teksten:

  • Trimme (eng. grooming) - prosessen å stelle en hundepels
  • Strippe (eng. stripping) - fjerne all pels
  • Nappe (eng. pulling) - fjerne pels ved å nappe ut hårene med roten, kun med bruk av hendene

Oversettere (juli 2006): Rune Mathisen, Grace Beathe Mathisen.